Apple iPhone 16 lansmanı öncesi finans müdürünü değiştirme kararı aldı

Apple, iPhone 16 lansmanı öncesinde şirket emektarı Luca Maestri'nin yerine içeriden Kevan Parekh'i CFO olarak atadı.

Teknoloji devi Apple, Pazartesi günü 1 Ocak 2025'te görevinden ayrılacak olan şirket emektarı Luca Maestri'nin yerine, içeriden Kevan Parekh'i finans müdürü (CFO) olarak atadı.

Liderlik değişikliği, Apple'ın bu sonbahar sezonunda piyasaya süreceği ve analistlerin iPhone için en büyük yazılım güncellemesi olarak adlandırdıkları çoklu ürün lansmanı öncesinde gerçekleşti.

Bu lansman, özellikle Çin'de olmak üzere küresel satışlardaki yavaşlamayı tersine çevirmek ve yapay zeka güncellemeleri yapan rakipleriyle daha iyi rekabet etmek isteyen Apple için çok önemli olan yapay zeka özelliklerini içeriyor.

On yılı aşkın bir süredir Apple'da çalışan ve şirketin icra kuruluna katılacak olan Parekh, son olarak finansal planlama ve analizden sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu.

D.A. Davidson analisti Gil Luria “Yeni CFO'ya geçişin planlı ve düzenli olduğu görülüyor ki en önemli nokta da bu. Maestri'nin Apple'da kalması da mali tarafta soru işaretleri riskini ortadan kaldırdığı için çok önemli” dedi.

Parekh, Apple'dan önce Thomson Reuters ve General Motors şirketlerinde üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

Apple, Maestri'nin CEO Tim Cook'a bağlı olarak bilgi sistemleri ve teknolojisi, bilgi güvenliği ve gayrimenkul ve geliştirme dahil olmak üzere kurumsal hizmetler ekiplerine liderlik etmeye devam edeceğini söyledi.

Maestri'nin görev süresi boyunca Apple gelirlerini iki katından fazla artırdı ve hizmet gelirleri beş kattan fazla büyüdü.

Piper Sandler analistleri yayınladıkları bir notta, “Apple'ın rolü şirket içinden bir adayla doldurması geçişi biraz daha sorunsuz hale getirecektir. Bu büyüklükteki herhangi bir değişiklik, özellikle Maestri'nin tutarlılığı ve geçmişi göz önüne alındığında, bir miktar belirsizlik yaratır” dedi.

Bu ayın başlarında Apple, üçüncü çeyrek iPhone satışlarının beklenenden daha iyi olduğunu ve Çin'deki genel faaliyetlerinin hayal kırıklığına uğramasına rağmen alıcıları çekmek için yapay zeka üzerine bahis oynadığı için daha fazla kazanç öngördüğünü söyledi.

Son yıllarda iPhone satışları, yeni modellerde önemli yükseltmelerin olmaması ve daha düşük fiyatlarla üst düzey özellikler sunan Android tabanlı akıllı telefon markalarının rekabeti nedeniyle yavaşladı.

Apple, Haziran ayındaki geliştiriciler konferansında, “Apple Intelligence” çatısı altında, yenilenmiş bir Siri ve ChatGPT ile entegrasyon da dahil olmak üzere bir dizi yapay zeka özelliğini duyurdu.

iPhone üreticisinin hisseleri son olarak genişletilmiş işlemlerde yaklaşık %1 düşüş gösterdi.