Muhtemelen iPhone ekranınızda basılı olan QR kodunu hiç görmediniz çünkü o kadar mikroskobik ki çoğu insan orada bir QR kodu olduğunu bilmiyor. The Information tarafından yayınlanan yeni bir rapor, Apple'ın üretim maliyetlerini kontrol etmek ve "yüz milyonlarca dolar tasarruf etmek" için 2020'den beri iPhone'a nasıl mikroskobik kodlar koyduğunu detaylandırıyor.
iPhone'unuzda ekranın altına gizlenmiş bir QR kodu var
iPhone'un dahili bileşenlerine basılmış çok sayıda QR kodu var ve iPhone'unuzu açarsanız bunları kolayca görebilirsiniz (tabii ki bunu önermiyoruz). Bu kodlar Apple'ın bu bileşenlerin menşei hakkında daha fazla ayrıntı bulmasına yardımcı oluyor - ancak şaşırtıcı bir şekilde iPhone ekranında bile gizli bir barkod var.
Rapora göre, barkodlar iPhone'un camına üretimin farklı aşamalarında kazınıyor. The Information, şirketin bu sistemi 2020 yılında geliştirdiğini ve Apple'ın üretim hattındaki "kusurları izlemesine ve azaltmasına" yardımcı olduğunu belirtiyor. Bu kodlar "bir kum tanesi büyüklüğünde" olarak tanımlanıyor ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde yalnızca özel ekipmanlarla görülebiliyor.
Peki barkodlar Apple'a tam olarak nasıl yardımcı oluyor? Kısacası, kodlar şirketin Çinli tedarikçileri Lens Technology ve Biel Crystal'in kaç adet cam kapak birimi ürettiğini ve üretim sürecinde kaç adet kusurlu birimi attığını kesin olarak takip etmesini sağlıyor.
Lens ve Biel daha önce Apple'ın üretim maliyetlerini artırabilecek gerçek kusur oranını öğrenme çabalarını engelledi. Apple, hem mikroskobik QR kodunu eklemek hem de üretim sürecinin sonunda kapak camını taramak için Lens ve Biel fabrikalarına lazer ve tarama ekipmanı kurmak için milyonlarca dolar ödedi.
iPhone 12 gibi bazı iPhone modellerinde QR kodu ön hoparlörün hemen üzerinde yer alıyor. Daha yeni iPhone modellerinde ise bu kod ekranın alt kenarındaki siyah çerçeveye lazerle kazınmış.
Rapor, bu tür bir barkod geliştirmenin Apple için oldukça zor olduğunu açıklıyor. İlk ünitelerde kod cama lazerle kazınmıştı, ancak bu ekranın zayıflamasına neden oldu. Düşürme testlerinde camdaki çatlaklar neredeyse her zaman QR kodunun yerleştirildiği yerden geliyordu. Mühendisler, halka ışıklı mikroskobik lensler kullanarak yeni teknikler oluşturmak zorunda kaldı.
QR kodu Apple'ın maliyetlerini düşürdü
Sonuç olumlu oldu. Bu kodlar kullanılmaya başlandığından beri Apple'ın tedarikçileri atılan cam kapak birimlerinin sayısını 10 parçada 1'e düşürdü. Daha önce her 10 parçadan 3'ü atılıyordu. Sonuç olarak Apple yılda yüz milyonlarca dolar tasarruf ediyor.