Apple iPhone ve iPad'e iOS 18 ve iPadOS 18 ile gelen tüm özellikler

Apple, iOS 18 ve iPadOS 18 Güncellemelerini Yayınladı: İşte, Ana Ekran Özelleştirme, Uygulama Kilitleme ve Daha Fazlası

Apple, iPhone ve iPad kullanıcıları için merakla beklenen iOS 18 ve iPadOS 18 güncellemelerini resmi olarak yayınladı. Yeni yazılım, Ayarlar > Genel > Yazılım Güncelleme bölümüne giderek uygun iPhone ve iPad’lere kablosuz olarak indirilebiliyor. Yoğun talep nedeniyle güncellemenin tüm kullanıcılara ulaşması birkaç dakika sürebilir.

iOS 18 güncellemesi, iPhone XR, iPhone XS, iPhone SE 2 ve daha yeni modellerde kullanılabilir. iPad tarafında ise iPadOS 18, üçüncü nesil 12,9 inç iPad Pro ve sonrasında, tüm 11 inç iPad Pro modellerinde, üçüncü nesil iPad Air ve sonrası, yedinci nesil iPad ve beşinci nesil iPad mini ve sonrası için geçerli olacak. Apple ayrıca halen iOS 17’yi kullananlar için iOS 17.7 güncellemesini de sunmuş durumda.

Ana Ekran özelleştirmeleri, iOS 18’in dikkat çeken özelliklerinden biri. Uygulama ve widget’ları serbestçe yerleştirme imkanı sunan bu özellik, simgelerin renk tonlarını değiştirme seçeneği ile geliyor. Denetim Merkezi ise tam anlamıyla elden geçirilmiş; birden fazla sayfa desteği, üçüncü taraf denetimleri ve Kontrol Merkezi’nin özelleştirilebilmesi gibi yenilikler içeriyor.

Mesajlar uygulaması da büyük yenilikler aldı. Artık mesajları zamanlayarak göndermek mümkün, ayrıca tüm emojilerle Tapback kullanabiliyorsunuz. Yazışmalara kalın, italik gibi metin biçimlendirme seçenekleri de eklenmiş durumda. iPhone 14 ve üstü cihazlar, uydu bağlantısıyla internetin olmadığı yerlerde bile mesaj gönderme yeteneğine sahip olacak. RCS mesajlaşma desteği sayesinde Android kullanıcılarıyla yapılan yazışmalar da çok daha kaliteli bir hale getirildi.

Apple’ın sunduğu Parolalar uygulaması, oturum açma bilgilerini yönetmek ve güvenli bir şekilde saklamak için tasarlandı. Şifreler, Wi-Fi parolaları ve doğrulama kodlarını tek bir yerde toplayan bu uygulama, kullanıcıların internet üzerindeki güvenliğini artırmayı hedefliyor. Telefon uygulamasına eklenen yeni arama kaydetme özelliği ile çağrılarınızı Notlar uygulamasına kaydetmek de artık mümkün.

Safari tarayıcısı da bu güncellemeden nasibini aldı. Dikkat Dağıtma Kontrolü ile web sayfalarındaki dikkat dağıtıcı unsurları gizlemek mümkün olurken, Öne Çıkanlar özelliği sayfadaki en önemli bilgileri vurguluyor. Fotoğraflar uygulaması ise kullanıcıların kütüphanelerini yeni Koleksiyonlar özelliği ile otomatik olarak düzenlemesine olanak tanıyor.

Güncellemenin dikkat çeken başka bir özelliği ise Face ID veya Touch ID ile uygulamaların kilitlenip gizlenebilmesi. Bu, kullanıcıların hassas uygulamalarını daha güvenli hale getirmesini sağlıyor. Apple, ayrıca Tap to Cash özelliği ile diğer iPhone kullanıcılarına hızlı para transferi yapılmasını mümkün kılıyor. AirPods Pro kullanıcıları için de yeni ses yalıtımı özellikleri ve uzamsal ses desteği güncellemeye dahil edilmiş durumda.

iPad için ise yeni sekme çubukları, otomatik el yazısı iyileştirmeleri ve uygulamalar için özelleştirilebilir denetim çubukları gibi iPad'e özel eklemeler bulunuyor. Yazma Araçları, Genmoji ve Image Playground gibi yeni nesil Apple Intelligence özellikleri de güncelleme ile tanıtıldı.


Ana Ekran:

  • Uygulama simgeleri ve widget’lar için esnek düzenleme, her sayfa için açık konumlarda düzenleme yapma seçeneği.
  • Koyu Mod’a otomatik geçiş veya sabit karanlık simge ayarları.
  • Renk tonlama özelliği ile simge ve widget’lar için kişiselleştirilebilir renkler.
  • Simge boyutlarını büyüterek Ana Ekran’daki tüm simgeleri daha görünür kılma.

Mesajlar:

  • Mesaj gönderim zamanlaması ve metin biçimlendirme (kalın, italik, altı çizili) seçenekleri.
  • Uydu üzerinden mesajlaşma (iPhone 14 ve üstü modellerde).
  • RCS mesajlaşma desteği ile Android kullanıcılarıyla daha iyi bir mesajlaşma deneyimi.
  • Tapback emojileri ve mesajlar üzerinde yeni metin efektleri.

Fotoğraflar:

  • Yeni Koleksiyonlar özelliği ile fotoğrafları düzenli bir şekilde organize etme.
  • Son Günler özelliği ile en son çekilen fotoğrafların ekran görüntüleri olmadan görünmesi.
  • Yardımcı Programlar’daki kurtarılan albüm, kaybolmuş olabilecek fotoğrafları geri getiriyor.

Denetim Merkezi:

  • Tamamen yenilenmiş Denetim Merkezi’nde üçüncü taraf uygulama kontrolleri.
  • Kontrol gruplarını özelleştirme ve yeni gruplar oluşturma.
  • Denetimleri yeniden boyutlandırarak kullanıcının istediği gibi ayarlama.

Safari:

  • Dikkat Dağıtma Kontrolü ile web sayfalarında rahatsız edici unsurları gizleme.
  • Öne Çıkanlar özelliği ile en önemli sayfa içeriklerini öne çıkarma.
  • Yeniden tasarlanan Okuyucu özelliği ile makalelere daha rahat odaklanma.

Parolalar:

  • Tüm şifrelerinizi tek bir yerde toplama ve güvenli senkronizasyon.
  • Windows cihazlardan parolalara erişim desteği.

Bu güncelleme ile iOS ve iPadOS kullanıcıları, cihazlarını çok daha kişisel, güvenli ve işlevsel bir hale getirebilecek.