Apple iPhone'a gelecek bomba özelliği iOS 18'e yetiştiremedi, seneye kaldı

Apple'ın Haziran ayında duyuracağı iOS 18'de daha gelişmiş yapay zeka Siri İşlevselliğinin bulunmayacağı ve Apple'ın bu yeniliği 2025'te duyurulacak olan iOS 19'a bıraktığı konuşuluyor.

Apple, iOS 18'de Siri için büyük bir yapay zeka revizyonu planlıyor ve Bloomberg'den Mark Gurman, güncellemenin Siri'nin ilk kez uygulamalardaki tüm bireysel özellikleri kontrol etmesine izin vereceğini ve kişisel asistanın gerçekleştirebileceği işlev yelpazesini genişleteceğini söylüyor.

Siri belirli belgeleri açmak, bir notu bir klasörden diğerine taşımak, bir e-postayı silmek, bir makaleyi özetlemek, bir web bağlantısını e-postayla göndermek ve Apple News'de belirli bir haber sitesini açmak gibi işlemleri yapabilecek. Apple, insanların aygıtlarında ne yaptıklarını analiz etmek için yapay zekayı kullanmayı ve Siri özelliklerini otomatik olarak etkinleştirmeyi planlıyor.

Bunu gerçekleştirmek için Apple mühendislerinin Siri'nin temel yazılımını, ChatGPT gibi sohbet robotları için de kullanılan teknoloji olan büyük dil modelleri veya LLM'lerle yeniden tasarlamaları gerekiyordu. Apple, OpenAI'nin ChatGPT teknolojisini iOS 18'e entegre etmek için OpenAI ile bir anlaşma üzerinde çalışıyor ve ayrıca Gemini'yi dahil etmek için Google ile görüşmeler yapıyor, ancak Siri işlevselliği muhtemelen Apple'ın kendi LLM çalışmasına dayanıyor.

Yeni Siri işlevselliği başlangıçta Apple uygulamalarıyla sınırlı olacak ve Siri aynı anda yalnızca bir komuta yanıt verebilecek. Apple, nihayetinde Siri'nin bir fotoğraf çekip ardından bunu bir mesajla birine göndermek gibi birden fazla komuta yanıt verebilmesini istiyor.

Siri özellikleri WWDC 2024'te tanıtılacak olsa da, Apple'ın bu özellikleri iOS 18'in ilk kez yayınlanacağı Eylül ayında kullanıma sunmayı planlamadığı bildiriliyor. Bunun yerine Siri, 2025 yılında tanıtılacak olan gelecekteki bir iOS 18 güncellemesinde elden geçirilecek.

iOS 18'deki temel yapay zeka görevleri cihaz üzerinde işlenecek, ancak daha gelişmiş yetenekler Apple'ın bulut sunucularına dayanacak. Gurman daha önce, Apple'ın gizliliği korumak için bulut teknolojisine güvenmeden tüm ilk iOS 18 özelliklerini cihaz üzerinde çalıştıracağını söylemişti, ancak son haftalarda söylentiler değişti.

Apple'ın yeni Siri teknolojisinin bir kısmı, bir isteğin cihazda mı işlenebileceğini yoksa Apple'ın sunucularını mı gerektirdiğini belirleyen kodu içerecek. Aygıt üzerinde iOS 18 yapay zeka özelliklerinin çalışması için büyük ölçüde iPhone 15 Pro veya üstü, iPadOS 18 ve macOS 15 için ise M1 veya üstü bir aygıt gerekecek.

The Information'a göre, Apple'ın yapay zeka sunucuları M2 Ultra ve M4 çipleri ile güçlendirilecek ve Apple Secure Enclave'i "sunucularında işlenen verilerin daha geniş sistem veya Apple tarafından görülemeyecek şekilde izole edilmesine yardımcı olmak" için kullanmayı planlıyor. Gurman, Apple'ın müşterilerine bilgilerin nasıl güvende tutulduğunu açıklayan bir "akıllı rapor" da sunacağını söylüyor.

Siri'ye gelen yapay zeka işlevselliği hakkında her şeyi 10 gün içinde duyacağız. WWDC 2024, 10 Haziran Pazartesi günü başlayacak.