Apple M4 işlemcili en küçük bilgisayarı için düğmeye bastı

Teknoloji devi Apple'ın M4 Çipli Mac Mini'si şimdiye kadarki en küçük bilgisayarı olacak.

Apple yapay zeka odaklı çiplerle Mac serisinin daha geniş çaplı revizyonunun bir parçası olarak Mac mini'nin şimdiye kadarki en küçük masaüstü bilgisayarı olacak yeni bir versiyonunu planlıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre, bu yılın sonlarına doğru çıkacak olan yeni model, 2010 yılında Steve Jobs yönetiminde yenilenmesinden bu yana mini'de yapılan ilk büyük tasarım değişikliğine işaret edecek.

Çalışmalar gizli olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişilere göre cihaz selefinden çok daha küçük olacak ve bir Apple TV set üstü kutusu boyutuna yaklaşacak. Güncellenmiş mini, önümüzdeki birkaç ay içinde gelecek birkaç yeni Mac'ten biri.

Şirket iMac masaüstü ve MacBook Pro'nun M4 serisinden çipler içeren versiyonlarını da bu yılın başlarında hazırlıyor. İlkbahar dönemi için geliştirilmekte olan MacBook Air'ler var ve Mac Pro ve Mac Studio modelleri gelecek yılın ortası için planlanıyor.

M4 işlemciye toplu yükseltme Apple için bir başka kilometre taşını işaret ediyor: Şirket ilk kez tüm Mac'lerine aynı çip neslini yerleştiriyor. Halihazırda iPad Pro'da yer alan M4 silikon, Apple'ın bu yılın sonlarına doğru sunmaya başlayacağı yeni yapay zeka özelliklerine güç verecek.

Daha küçük genel tasarıma rağmen, yeni Mac mini mevcut versiyondan daha uzun olabilir. Bugünkü model yaklaşık 1,4 inç yüksekliğinde. Güncellenmiş sürüm yine alüminyum bir kabuğa sahip olacak.

Bu arada Apple TV kutusu yaklaşık 3,7 inç genişliğinde - şu anda Mac mini'nin yarısından daha küçük. Apple, mini'nin arkasında güç kablosunu takmak için bir alan ve aygıtı TV setlerine ve monitörlere bağlamak için bir HDMI bağlantı noktasına ek olarak en az üç USB-C bağlantı noktasına sahip modelleri test etti.

Yeni Mac mini'nin geliştirilmesinde yer alan kişiler, bunun esasen küçük bir kutuda bir iPad Pro olduğunu söylüyor - şirketin şirket içi silikonunun daha düşük güç gereksinimlerinden yararlanan bir yaklaşım. Mevcut Mac mini 599 dolardan başlıyor ve yeni modelin üretimi daha ucuz olsa da, şirketin herhangi bir tasarrufu tüketiciye yansıtıp yansıtmayacağı belli değil.

Apple, her ikisi de J773 kod adıyla anılan yeni Mac mini'nin iki versiyonunu hazırlıyor. İlki, iPad Pro'nun içindeki bileşene benzer şekilde M4 çipin temel yapılandırmasını kullanacak. Ayrıca henüz duyurulmamış olan M4 Pro çipi kullanan daha üst düzey bir Mac mini de olacak. Bu bileşen, ek bellek desteği ve daha fazla grafik işlem gücü içeriyor.