The New York Times tarafından yayınlanan ve projenin geliştirilmesi sırasında karşılaşılan sorunları detaylandıran bir rapora göre Apple, son on yılda Apple Car üzerinde çalışmak için 10 milyar dolardan fazla para harcadı. Apple projeyi ilk olarak 2014 yılında başlattı ve bu hafta başında iptal etmeden önce on yıldan fazla bir süre bocalamasına izin verdi.
Proje üzerinde çalışan binlerce Apple mühendisi ve otomobil uzmanının yanı sıra araştırma ve geliştirme için de para harcandı. Apple'daki bazı çalışanların bu girişimin başından beri başarısız olacağından şüphelendikleri ve aracı "Project Titan" kod adı yerine "Titanik felaketi" olarak adlandırdıkları söyleniyor.
Apple CEO'su Tim Cook projeyi onayladı, ancak otomobil ekibinin üyeleri bunun imkansıza yakın olacağını biliyordu. Kendi kendine sürüş özelliklerine sahip bir elektrikli aracın en az 100.000 dolara mal olması gerekiyordu ve bu aracın marjları çok düşüktü ve sıkı bir rekabet söz konusuydu.
Apple'ın Elon Musk ile Tesla'nın olası bir satın alımı konusunda görüşmeler yaptığı bildirilirken, şirket kendi otomobilini üretmenin Tesla'yı Apple'a entegre etmeye çalışmaktan daha mantıklı olduğuna karar verdi. Musk, 2014 yılında Apple ile "görüşmeler" yaptığını söylemiş, ancak o zaman bir satın almanın "çok olası görünmediğini" söylemişti.
Projenin dört farklı lideri oldu ve son 10 yıl boyunca birkaç kez büyütüldü ve küçültüldü. The New York Times'a göre, projenin başarısız olmasının nihai nedeni Apple'ın otonom sürüşe sahip bir otomobil için gerekli yazılım ve algoritmaları geliştirememiş olmasıydı.
Otomobil projesinde çalışan 2.000'den fazla çalışan şimdi şirket bünyesinde yeniden dağıtılacak, bazıları yapay zeka ve diğer teknolojiler üzerinde çalışmak üzere Apple'daki diğer ekiplere katılacak ve bazıları da işten çıkarılacak. Apple, otomobil projesinden öğrendiklerini yapay zeka destekli kameralı AirPods, robot asistanlar ve artırılmış gerçeklik gibi diğer cihazlara uygulayacak.