Apple sosyal medya bağımlısı çalışanlarına kısıtlama getirdi

ABD çalışma kurulu Apple'ı çalışanların Slack ve sosyal medya kullanımını kısıtlamakla suçladı.

ABD Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu (NLRB), Cuma günü yaptığı açıklamada Apple'ı sosyal medya ve işyeri mesajlaşma uygulaması Slack kullanımını kısıtlayarak çalışanların daha iyi çalışma koşulları için toplu savunma yapma haklarına müdahale etmekle suçladı.

Perşembe günü yayınlanan NLRB şikayeti, iPhone üreticisini Slack'in kabul edilebilir kullanımları etrafında yasadışı çalışma kuralları sürdürmek, Slack'te işyeri değişikliklerini savunan bir çalışanı yasadışı bir şekilde kovmak, başka bir işçiden bir sosyal medya gönderisini silmesini istemek ve çalışanların sosyal medya aracılığıyla gözetlendiği izlenimini yaratmakla suçluyor.

NLRB bu ay içinde Apple'a ikinci kez şikâyette bulunuyor. Geçtiğimiz hafta kurum, şirketi ülke çapındaki çalışanlarından yasadışı gizlilik, ifşa etmeme ve rekabet etmeme anlaşmaları imzalamalarını istemekle ve aşırı geniş suiistimal ve sosyal medya politikaları uygulamakla suçladı. Apple, Cuma günü bir sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "olumlu ve kapsayıcı bir işyeri" sürdürmeye kararlı olduğunu ve çalışan şikayetlerini ciddiye aldığını söyledi.

Şirketten yapılan açıklamada, "Bu iddialara kesinlikle katılmıyoruz ve duruşmada gerçekleri paylaşmaya devam edeceğiz" denildi.

Apple, geçen haftaki şikayete cevaben, yanlış yaptığını reddetti ve çalışanlarının ücretleri, saatleri ve çalışma koşullarını tartışma haklarına saygı duyduğunu söyledi. Apple, NLRB ile anlaşmaya varmazsa, bir idari yargıç Şubat ayında davanın ilk duruşmasını yapacak. Yargıcın kararı, kararları federal mahkemede temyiz edilebilen beş üyeli çalışma kurulu tarafından incelenebilir.

Yeni dava, Apple'ın 2021 yılında çalışan aktivizminde öncü bir rol oynadığı için kendisini işten çıkardığını söyleyen Janneke Parrish tarafından yaklaşık üç yıl önce NLRB'ye yapılan bir şikayetten kaynaklanıyor. Yeni şikayete göre Parrish, sürekli uzaktan çalışmayı savunmak, bir ücret eşitliği anketi düzenlemek, Apple'da cinsiyet ve ırk ayrımcılığı iddialarını detaylandırmak ve şirketi eleştiren açık mektuplar yayınlamak için Slack'i ve halka açık sosyal medya kanallarını kullandı.

Çalışanların grup konuşmaları oluşturmasına olanak tanıyan Slack, Apple'da birkaç yıl önce kullanıma sunuldu ve COVID-19 salgını sırasında bir tartışma forumu olarak giderek daha popüler hale geldi. NLRB şikayetinde, Apple'ın çalışanların yöneticilerden izin almadan yeni Slack kanalları oluşturmasını engelleyen bir politikası olduğu belirtiliyor. 

Parrish'in avukatı Laurie Burgess, Cuma günü gönderdiği bir e-postada Apple'ın işçi haklarını "kapsamlı bir şekilde ihlal ettiğini" söyledi.