Apple yapay zeka kullanan iPhone kullanıcısından aylık ödeme alacak

Teknoloji devi Apple'ın yapay zeka hizmetlerini tek çatı altında buluşturduğu Apple Intelligence'ın bazı hizmetlerinin ücretli olduğu ortaya çıktı.

Bloomberg muhabiri Mark Gurman'a göre Apple sonunda bazı yapay zeka özelliklerini iCloud+ aboneliklerine benzer şekilde ücretli hizmetlere dönüştürmeyi planlıyor. En son Power On bülteninde yazan Gurman, Apple Intelligence'ın başlangıçta ücretsiz olacağını, ancak Apple'ın uzun vadeli planının, kullanıcıların erişmek için aylık ücret ödediği ekstra özelliklere sahip "Apple Intelligence+" gibi bir ürün modeli başlatmak olduğunu söyledi.

Gurman, kendi yapay zeka özelliklerini başka bir hizmet gelir kaynağı haline getirmenin Apple'ın donanım yükseltmelerinin yavaşlayan hızını telafi etmesine ve şirketin işlerini yürütmek için donanım ayarlamalarına daha az bağımlı hale gelmesine izin vermesi gerektiğini savunuyor.

Apple'ın ayrıca, OpenAI tarafından sağlanan ChatGPT gibi yapay zeka ortakları tarafından sunulan özelliklere bir kullanıcı kaydolduğunda gelirden bir pay alması bekleniyor. Gurman, Apple'ın Google ve Anthropic ile yapay zeka hizmetlerini cihazları aracılığıyla sunmaları için bir anlaşma yapmasını beklediğini ve ilkinin sonbaharda iOS 18, iPadOS 18 ve macOS Sequoia'nın bir parçası olarak Apple Intelligence piyasaya sürüldüğünde duyurulmasının beklendiğini söylüyor.

Bloomberg daha önce Apple'ın gizlilik endişeleri nedeniyle Facebook'un ana şirketi Meta ile yapay zeka ortaklığını geri çevirdiğini bildirmişti. Bu arada Apple'ın ChatGPT ve diğer benzer yapay zeka hizmetlerinin mevcut olmadığı Çin pazarı için ortaklık arayışında olduğu söyleniyor.