Aracı kurumların karı yüzde 81 arttı

Yılın ilk yarısında hem hisse senedi hem de kaldıraçlı işlemlerin etkisiyle gelirleri \% 57 artan aracı kurumların kârının yüzde 81 artışla 306 milyon lira oldu

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) yılın ilk yarısında hem hisse senedi hem de kaldıraçlı işlemlerin etkisiyle gelirleri yüzde 57 artan aracı kurumların kârının yüzde 81 artışla 306 milyon lira olduğunu açıkladı.

TSPB'nin açıkladığı verilere göre, 2015 Haziran sonu itibarıyla aracı kurumların toplam varlıkları 15 milyar lira, özkaynağı ise 4 milyar lira oldu.

Açıklamada, "Toplam gelirler, hem pay senedi işlemlerinden hem de kaldıraçlı işlemlerden elde edilen kazançların katkısıyla bir önceki döneme göre yüzde 57 artarak 1.1 milyar liraya çıktı. Gelirlerin giderlerden daha hızlı artmasıyla sektörün net dönem kârı da yüzde 81 artarak 306 milyon lira oldu" denildi.

Açıklamaya göre, yılın ilk yarısında aracı kurumların pay senedi işlemleri geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 37 artarak 1 trilyon lirayı aşarken, kaldıraçlı işlem hacmi de yüzde 139 artarak 7.5 trilyon liraya ulaştı.

Açıklamada, sektörün en önemli gelir kaynağı olan aracılık gelirlerinin, işlem hacimlerindeki artışın etkisiyle yüzde 48 artarak 673 milyon liraya ulaştığı belirtilerek,"Bu gelirlerin yüzde 45'ini pay senedi işlemleri oluştururken, kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirlerin aracılık gelirlerindeki payı yüzde 42'ye yükseldi" denildi.

EMEKLİLİK FONLARININ DESTEĞİ

Haziran 2014'te portföy yönetim şirketlerince yönetilen portföy büyüklüğü 72 milyar lira iken, bu tutarın 2015 Haziran sonu itibariyle 91 milyar lirayı geçtiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"Bu artışta emeklilik yatırım fonları etkili oldu. Bu tutarın 38 milyar TL'si yatırım fonu, 43 milyar TL'si de emeklilik yatırım fonlarına ait. Özel portföy yönetimi kapsamında hizmet verilen bireysel ve tüzel yatırımcıların portföy büyüklüğü ise 10 milyar TL civarında."

PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİNİN GELİRLERİ %33 ARTTI

Yılın ilk yarısında sektörün portföy yönetim faaliyetlerinden elde ettiği gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 artarak 137 milyon liraya çıktı. Yatırım fonu yönetiminden sektör 85 milyon lira gelir kaydetti.

Açıklamaya göre, sektörün net kârı 2015 Haziran döneminde artan gelirlerin etkisiyle, bir önceki yıla göre yüzde 55 artarak 42 milyon liraya yükseldi. Bu dönemde 20 portföy yönetim şirketi kâr ederken, 18'i zarar etti.

TSPB, banka, aracı kurum, portföy yönetim şirketleri ve yatırım ortaklıklarının üye olduğu özdüzenleyici bir meslek kuruluşu olup, meslek kurallarını oluşturup sektörü denetleme görevini yürütüyor.