Arjantin kara para aklama korkusuyla kripto paralara sıkı kurallar getiriyor

Arjantin kara para aklama korkusu nedeniyle kripto piyasasını kontrol altına almaya çalışıyor.

Uzmanlar, yeni bir yasanın Arjantin'in dijital varlıklarla ilişkili kara para aklama gibi riskleri azaltmayı amaçladığı için gelişen kripto para piyasasını düzenlemesine yardımcı olabileceğini söylüyor. Veri platformu Chainalysis'e göre, Arjantinliler üç haneli enflasyon ve zor durumdaki pesoyla mücadele etmeye çalışırken, geçen yıl Arjantin 85,4 milyar dolar değerinde kripto işlemi gördü ve bu da onu dünyanın en büyük kripto cennetlerinden biri haline getirdi.

Çarşamba günü Arjantin hükümeti, kayıtlı kripto varlıkları da dahil olmak üzere 100.000 $'a kadar beyanda bulunan bireyler için vergi affı içeren bir mali paket imzaladı.

Ulusal Menkul Kıymetler Komisyonu Başkanı Roberto Silva, vergi affının Dünya Bankası, IMF ve Birleşmiş Milletler'e bağlı bir kuruluş olan Mali Eylem Görev Gücü'nün (FATF) Arjantin'in kripto pazarını düzenleme baskısını hafifletebileceğini söyledi.

Silva, "Bugün kara para aklama ve raporlama kuruluşlarıyla ilgili her şeyi değiştirmeye odaklandık" dedi.

Bir IMF analizine göre, FATF Arjantin'i gri listesine taşımakla tehdit ettiç Bu, ülkeye doğrudan yabancı yatırımı engelleyebilecek, uluslararası faiz oranlarını artırabilecek ve GSYİH düşüşünü riske atabilecek bir adım. Silva, kripto varlıklarının kaydının düzenlemeye yönelik ilk adım olduğunu söyledi ve kuralların muhtemelen Amerika Birleşik Devletleri tarafından konulan kuralları takip edeceğini ima etti.

Arjantin'in en büyük kripto borsalarından biri olan Lemon Cash'in genel müdürü Ignacio Gimenez, borsanın, kullanıcıların varlıklarını gönüllü olarak hükümete kaydettirmelerine izin verecek şekilde sistemini güncellediğini söyledi.

Mayıs ve Haziran aylarında Arjantin, kripto ile ilgili suçlara yönelik baskılarını yoğunlaştırdı. Savcılık, kaçakçılık, kara para aklama ve yasadışı kumarla bağlantılı 20 yerel ve 10 uluslararası tutuklamaya yol açan 64 eşzamanlı baskın gerçekleştirdi.

FATF, Arjantin'in kara para aklama ve terör finansmanı düzeyini değerlendirmeye devam ederken Arjantinli liderler Ekim ayında Paris'te FATF ile bir araya gelecek.