Reuters, Arjantin'in sahil kenti Mar del Plata'da düzenlenen büyük bir şirket zirvesinde, çok çeşitli sektörlerden şirket yöneticilerine hükümetin pesoya bağlı kalmasını mı, ikili peso-dolar sistemine geçmesini mi yoksa tamamen dolara geçmesini mi istediklerini sordu. Sadece iki kişi tam dolarizasyona destek verdi.
Anket, 22 Ekim'deki oylamaya doğru seçim yarışının merkezinde yer alan dolarizasyon tartışmasına Arjantin şirketlerinin nasıl baktığına dair şimdiye kadarki en net ve derinlemesine görüşü ortaya koyuyor.
Reuters'ın konuştuğu kişilerin yaklaşık üçte ikisi, iş dünyası liderleri arasında popüler olan ancak daha geniş kamuoyu yoklamalarında geride kalan muhafazakar aday Patricia Bullrich tarafından önerilen iki paralı sistemi destekledi. Neredeyse üçte biri, son dönemdeki düşüşüne ve üç haneli enflasyona rağmen pesoya bağlı kalmayı tercih etti.
Adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir otomotiv sektörü yöneticisi, Ekvator ve El Salvador gibi diğer dolarize ekonomilerin karşılaştığı sorunlara atıfta bulunarak, "Arjantin'de yerleşik şirketler için dolarizasyon hakkında düşünmek gerçekten zor" dedi ve ekledi:
"Parasal değişkenleri ayarlamak için bir çıpadan yoksunuz ve diğer ülkelerdeki deneyimler iyi değil."
Şirketlerin güçlü muhalefeti, gelecekteki olası başkan Milei'nin, merkez bankasının kapatılmasını da içeren ekonomi planlarını hayata geçirirken karşılaşacağı zorluklardan birinin altını çiziyor.
Arjantinliler 22 Ekim'de oy kullanacak ve bir ay sonra hiçbir adayın kazanamaması durumunda, yani oyların %45'ini ya da 10 puan farkla %40'ını alması durumunda ikinci tura gidilecek.
IDEA iş zirvesinde ankete katılan iş adamlarının çoğu, parasal değişkenleri ayarlayabilmek ve rekabet gücünü koruyabilmek için pesoyu korumanın önemli olduğunu söyledi. Dolara tam geçiş, para politikası kaldıraçlarını kaybetmek anlamına gelebilir.
Ankete katılanların yaklaşık %80'i Bullrich hükümetini tercih edeceklerini ve ekonomiyi normalleştirme planlarını destekleyeceklerini söyledi. Yaklaşık %11'i Massa'ya meylederken, sadece %7'si Milei'yi destekledi.
Ankete katılanların çoğu pesonun gerçek değerinin dolar başına 650 ila 1.000 arasında olduğunu ve kontrol altındaki 350 pesoluk resmi kurdan çok daha zayıf olduğunu belirtiyor. Ülkede resmi döviz işlemlerini sınırlayan sıkı sermaye kontrolleri var ve bu da popüler paralel piyasaları körüklüyor.