Çarpıcı drone görüntüleri, Rusya'nın Uzak Doğusunda bir kilometre uzunluğunda bir yarık olan ve dünyanın en büyük donmuş toprak kraterini oluşturan Batagaika kraterinin ayrıntılarını ortaya çıkardı.
Videoda iki kaşif, 1960'larda çevredeki ormanın temizlenmesi ve yeraltındaki permafrostun eriyerek arazinin batmasına neden olmasıyla oluşmaya başlayan, düzensiz yüzeyler ve küçük tümseklerle işaretlenmiş çukurun tabanındaki engebeli arazide tırmanarak ilerliyor.
Bölge sakini ve krater kaşifi Erel Struchkov kraterin kenarında dururken Reuters'e "Biz yerliler buraya 'göçük' diyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "1970'lerde önce bir uçurum olarak gelişti. Daha sonra güneşli günlerin sıcağında çözülerek genişlemeye başladı."
Bilim insanları, Rusya'nın dünyanın geri kalanından en az 2,5 kat daha hızlı ısındığını, ülkenin kara parçasının yaklaşık %65'ini kaplayan uzun süredir donmuş tundrayı erittiğini ve çözülen toprakta depolanan sera gazlarını serbest bıraktığını söylüyor.
Rusya'nın Saha Cumhuriyeti'ndeki bazı yerel halkın da dediği gibi "yeraltı dünyasına açılan kapı "nın bilimsel bir adı var: mega çöküntü.
Yakutsk'taki Melnikov Permafrost Enstitüsü'nün baş araştırmacısı Nikita Tananayev, turistlerin ilgisini çekebilse de, çöküşün genişlemesinin "bir tehlike işareti" olduğunu söyledi.
Tananayev Reuters'e verdiği demeçte, "Gelecekte, artan sıcaklıklar ve daha yüksek antropojenik basınçla birlikte, tüm permafrost yok olana kadar bu mega çöküntülerin giderek daha fazla oluştuğunu göreceğiz" dedi.
Donmuş toprakların çözülmesi şimdiden kuzey ve kuzeydoğu Rusya'daki şehir ve kasabaları tehdit etmeye başlamış, yolları çökertmiş, evleri parçalamış ve boru hatlarını bozmuştur. Son mevsimlerde daha da yoğunlaşan büyük orman yangınları sorunu daha da kötüleştiriyor.
Sakha'daki yerel halk kraterin hızlı büyümesine dikkat çekti.
Struchkov "(İki yıl önce kenar) bu patikadan yaklaşık 20-30 metre uzaktaydı. Şimdi ise görünüşe göre çok daha yakın" dedi.
Bilim insanları Batagaika kraterinin tam olarak hangi hızda genişlediğinden emin değiller. Ancak Tananayev, bazı bölgelerde yaklaşık 100 metre (328 feet) derinlikte olan çökmenin altındaki toprağın, donmuş toprak çözüldükçe atmosfere salınacak ve gezegenin ısınmasını daha da körükleyecek "muazzam miktarda" organik karbon içerdiğini söylüyor.
Tananayev "Artan hava sıcaklığıyla birlikte (kraterin) daha yüksek bir oranda genişlemesini bekleyebiliriz" dedi ve ekledi "Bu da ilerleyen yıllarda iklimin giderek daha fazla ısınmasına yol açacaktır."