Euro/Dolar paritesi ise geçen haftayı 1,0872 seviyesinden kapatırken, son 3 günde yaşanan Abd verilerindeki özellikle büyüme rakamlarına ilişkin gelen kötü verilerle (Abd 1. çeyrek GSYİh yüzde 0,2 arttı, halbuki beklenti yüzde 0,9 artacağı yönündeydi.) bugün 1,1188 seviyesine kadar çıktı. Dolar/TL kuru ise kısmen paritenin euro lehine hareket etmesi ile bu hafta boyunca 2,70 , ardından 2,67 desteklerini hızlı bir şekilde kırarken bugün 2,6450 seviyesini gördü.
Türk lirasında yaşanan değerlenmede paritenin etkisinin yoğunluğu görülse de sanki görünmeyen ya da kaynağı bilinmeyen döviz girişinin geçen ay olduğu gibi (4,3 milyar dolar kaynağı belli olmayan döviz girişi olmuştu) bu ayda olabileceği düşüncesini akla getiriyor.
Faiz artırımında aslında Fed’in bu ayki toplantıda herhangi bir değişikliğe gitmeyeceği biliniyorken, piyasalarda sanki çok farklı bir açıklama olacakmış algısı yaratılması ne kadar garip gelse de önümüzdeki dönemde faiz artırımının özellikle yıl sonuna doğru olacağı gerçeğini değiştirmiyor. Abd verilerinde önümüzdeki günlerde de negatif sonuçlar gelirse paritede euro lehine yükseliş, Dolar/TL kurunda ise 2,6238 seviyeleri görülebilir.
Orta ve uzun vadede daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi kurun yükselişinin devam edeceğini hele seçimler sonrasında ekonomide neler yaşanacağının tahmin edilemediği bir ortamda kurun TL lehine değer kazanmasının sınırlı olacağını ve 2,75-2,80 aralığının görüleceğini düşünüyorum
Nisan ayının son gününde içeride dış ticaret dengesi rakamları, dışarıda ise Avrupa Birliği işsizlik rakamları ve öncü Tüfe verileri, Abd’de ise haftalık işsizlik başvuruları kişisel gelir ve harcamalarla , Chicago PMI verileri takip edilecek