ASML satış tahminlerini aşağı çekti: Çip kıyameti kapıda mı?

ASML'ni 2025 yılında çip satışlarında düşüş öngörmesi Nasdaq'da satış dalgasına yol açarken akıllarda tek soru var: Çip kıyameti kapıda mı?

Bilgisayar çipi ekipmanı üreticisi ASML'nin 2025 satış tahmininde yaptığı derin kesintiler, küresel çip talebinin duraksayabileceği endişesiyle çip hisselerinde satışlara yol açtı.

Analistler, daha zayıf görünümün, pandemi sırasında ASML'nin pahalı araçlarını zaten stoklamış olan ve bunları daha fazla sayıda çip üretmek için kullanmakta daha iyi hale gelen çip fabrikalarındaki kapasite fazlalığını yansıtabileceğini söyledi.

ASML'nin hisse senedi, düşürülen tahmini üzerine çeyrek yüzyıldaki en büyük tek günlük kaybını yaşado.

Şirketin yanlışlıkla planlanandan bir gün önce açıkladığı sonuçlarda ASML, 2025 yılı toplam net satışlarının 30 milyar-35 milyar euro ile önceki tahmininin altına yakın olmasını beklediğini söyledi.

Çip üretim sektörünü takip eden International Business Strategies'in CEO'su Handel Jones, ASML'nin amiral gemisi makinelerinin kullanıldığı adım sayısını bazen neredeyse üçte bir oranında azalttı. Jones, örneğin Samsung'un, ASML'nin amiral gemisi makinelerini kullanan adım sayısını beş veya altıdan bir veya ikiye düşürmek için en son çip aşındırma teknolojisini kullanabileceğini söyledi.