Asya borsaları ABD borsalarının ardından geriledi

ABD'nin not indiriminin ardından riskten kaçış sürerken Asya borsaları geriledi

Asya borsalarının çoğu, Fitch'in ABD'nin kredi notunu düşürmesinin ardından Wall Street'teki gecelik kayıpları takip ederek Perşembe günü düşerken, güçlü istihdam verileri de faiz oranlarının yükseleceğine dair endişeleri artırdı. 

Fitch bu hafta başında mali harcamalara ilişkin endişeler ve Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında artan çatışmaları gerekçe göstererek ABD hükümetinin notunu AAA'dan AA+'ya düşürmüştü.

Analistler not indiriminin doğrudan etkisini önemsemezken, Haziran ve Temmuz aylarındaki güçlü seyrin ardından yatırımcıların kar realizasyonuna yönelmesi hisse senedi piyasalarında satış dalgasını tetikledi. 

Teknoloji hisselerinde kâr satışları arttı, güçlü istihdam verileri ağırlık kazandı 

Son iki ayda güçlü kazançlar elde eden teknoloji hisseleri, artan kar satışlarıyla Güney Kore'nin KOSPI ve Hong Kong'un Hang Seng endeksinin sırasıyla %0,8 ve %0,6 düşmesine neden oldu.

Çarşamba günü beklenenden daha güçlü gelen ABD özel istihdam verisiyle de sarsılan piyasalar Cuma günü açıklanacak resmi tarım dışı istihdam verisinin de benzer bir değer almasını beklerken dolar ve Hazine getirileri yükseldi.

ABD ekonomisindeki, özellikle de işgücü piyasasındaki direnç, Federal Rezerv'e faiz oranlarını artırmaya devam etmesi için daha fazla alan sağlıyor ve bu da risk odaklı hisse senedi piyasalarını olumsuz etkiliyor.

Japon hisse senetleri günün en kötü performans gösterenleri arasında yer alırken, Nikkei 225 endeksi %1,6, TOPIX ise %1,2 değer kaybetti. Yerel hisse senetleri, kâr satışlarının yanı sıra Japonya Merkez Bankası'nın ılımlı para politikası konusundaki tutumuna ilişkin belirsizlikten etkilendi.

Avustralya'nın ASX 200 endeksi, ülkenin ticaret fazlasının Haziran ayında sabit kaldığını gösteren verilerle %0,5 düştü. Avustralya perakende satışları da ikinci çeyrekte beklenenden daha az düştü.

Hindistan'ın Nifty 50 endeksi için vadeli işlemler, endeksin bu hafta rekor seviyelerden düşmesinin ardından hafif pozitif bir açılışa işaret etti. Teknoloji hisselerinin yüksek ağırlığı son seanslarda Nifty ve BSE Sensex 30 üzerinde ağır bir baskı oluşturdu.

PMI verileri bir miktar güçlenme sinyali verirken Çin hisseleri kayıplarını sınırladı 

Çin'in Shanghai Shenzhen CSI 300 ve Shanghai Composite endeksleri, ülkenin hizmet sektörünün Temmuz ayında beklenenden daha fazla büyüdüğünü göstermesiyle Perşembe günü benzerlerinden daha az düştü.

Veriler, istikrarlı perakende harcamalarının ve hizmet talebinin Çin iş faaliyetlerinin bazı yönlerini hala ayakta tuttuğunu ve özellikle hükümetin daha fazla teşvik önlemi alması halinde bu yıl daha büyük bir ekonomik toparlanmayı desteklemeye yardımcı olabileceğini gösterdi.

Ancak yetkililerin önlemlerin nasıl uygulanacağına dair çok az ayrıntı sunması nedeniyle yatırımcıların Çin'in daha fazla teşvik vermesi ihtimaline biraz soğuk baktığı görülüyor. Ülkenin en büyük ekonomik lokomotifleri olan imalat ve emlak sektörleri de daha fazla destek vaatlerine rağmen zorlanıyor.