Asya borsaları ABD seçimlerine sayılı günler kala zayıf düştü

Asya hisseleri ABD seçim endişesiyle düştü; Tesla kazançları biraz moral verdi.

Asya hisseleri Perşembe günü düşerken, dolar üç ayın en yüksek seviyelerine yakın seyretti ve ABD seçim sonuçlarına ilişkin belirsizliğin piyasaları gergin tutmasıyla ABD getirileri yükseldi, ancak Tesla'nın tahminleri aşan kazançları yatırımcıları biraz rahatlattı.

Yüksek ABD Hazine getirileri, ABD seçim belirsizliği ve Fed'in gevşeme hızında daha kısıtlı olabileceğine dair artan bahislerin birleşimi risk duyarlılığını sınırladı. Donald Trump'ın Beyaz Saray'a olası dönüşüne dair artan beklentiler de piyasadaki tedirginliği arttırıyor.

Tesla hisseleri elektrikli araç üreticisinin güçlü üçüncü çeyrek karı bildirmesi ve gelecek yıl satışlarda %20-30 büyüme öngörüsüyle analistleri şaşırtmasının ardından mesai sonrası işlemlerde %12 arttı. Nasdaq vadeli işlemleri %0,5 yükselirken, S&P 500 vadeli işlemleri %0,2 arttı.

ABD hisse senetleri, kazanç sonuçları öncesinde Muhteşem Yedili olarak adlandırılan teknoloji hisselerindeki büyük kayıplarla üç gün üst üste düşmüştü. Örneğin Nvidia neredeyse %3 düştü.

Asya'da Tokyo Nikkei önceki kayıplarını tersine çevirerek %0,2 yükseldi. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Çin hisselerindeki düşüşlerin baskısıyla %0,3 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %1,3 ve Çin'in mavi çipleri %0,8 düştü.

Capital.com'un kıdemli analistlerinden Kyle Rodda, "Temeller sağlam ve her şey eşit olduğunda bu boğa piyasasının devamını destekleyecek olsa da, kısa vadeli olay riski varlık fiyatlarına ancak şimdi yansıyor ve tüccarlar kar alma ve nakde geçme fırsatını değerlendiriyor" dedi.

Belki de daha endişe verici olan ABD tahvil getirileri yükselmeye devam ediyor ve gösterge 10 yıllık Hazine getirileri bu hafta 16 baz puan artarak %4'e yükseldi. ABD tahvil getirileri Asya'daki erken işlemlerde sabit kalırken, bölgesel tahviller satışları genişletti ve Avustralya 10 yıllık tahvil vadeli işlemleri üçüncü günde de düşerek Mayıs ayından bu yana en düşük seviye olan 95,50'ye geriledi.

PIMCO ekonomisti Tiffany Wilding, Fed'in ilk faiz indiriminden bir ay sonra 10 yıllık tahvil getirilerindeki değişimin daha sonraki indirimlerin büyüklüğü hakkında tutarlı bir sinyal vermediğini savunarak, yatırımcıları tahvil getirilerindeki son yükselişi çok fazla okumamaları konusunda uyardı.

Yine de, güçlü ekonomik veriler, yatırımcıların Fed'in bu yıl kalan iki toplantısının her birinde faiz oranlarını çok fazla düşürmeyi göze alıp alamayacağını sorgulamasına neden oldu. Swap faizleri bu yıl sadece 40 baz puanlık bir gevşemeye işaret ediyor.

Yüksek getiriler doların üç ayın zirvesi yakınlarında iyi desteklenmesini sağladı. Yen bir gecede %1,1 artarak 153 seviyesinin üzerine çıktı, ancak en son 152,655 seviyesindeydi.

Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın merkez bankasının enflasyon hedefine ulaşmasının hala zaman aldığını söylemesinin ardından yen genel olarak zayıfladı.

Hem euro hem de Avustralya doları gece boyunca yen karşısında üç ayın en yüksek seviyelerine ulaştı. Dolardaki yükseliş, ons başına 2.758,37 dolarlık rekorundan bir gecede %1'den fazla düşen altın fiyatlarındaki yükselişi dizginledi. Ancak altın, Perşembe günü %0,2 artışla 2.723,44 dolara yükseldi.

ABD ham petrol stoklarındaki büyük artışla düşen petrol, Brent vadeli işlemlerinin %1 artışla varil başına 75,72 dolara yükselmesiyle kayıpların bir kısmını telafi etti.