Asya borsaları aşağı yönlü bir seyir izliyor 

Asya hisseleri Salı günü dünya genelindeki merkez bankaları toplantıları öncesinde temkinli işlemlerde düşüş ağırlıklı bir gün yaşıyor.

BORSATEK.COM - Asya hisseleri Salı günü dünya genelindeki merkez bankaları toplantıları öncesinde temkinli işlemlerde düşüş ağırlıklı bir gün yaşıyor.
ABD Merkez Bankası Fed, İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları bu hafta para politikası toplantıları düzenliyor.

Japonya'nın gösterge endeksi Nikkei 225 sabah işlemlerinde %0,5 kayıpla 38.268,72'ye geriledi. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,9 düşüşle 7.915,10 puana geriledi. Güney Kore'de Kospi endeksi %0,7 kayıpla 2.747,06 puana geriledi. Hong Kong Hang Seng endeksi yüzde 0,8 kayıpla 17.093,32 puana, Şangay Bileşik endeksi ise yüzde 0,7 düşüşle 2.871,62 puana geriledi.

Mizuho Bank'tan Jing Yi Tan, "Piyasalar bu hafta merkez bankası toplantılarını konumlandırmakta zorlanabilir" dedi.

Japonya'da hükümet, Haziran ayında ülkedeki işsizlik oranının bir önceki aydaki %2,6'dan biraz düşerek %2,5 olarak gerçekleştiğini ve beş aydaki ilk iyileşmeyi işaret ettiğini bildirdi.

ABD hisse senedi endeksleri Pazartesi günü, Wall Street'in en etkili şirketlerinden gelen bilanço rakamlarıyla ve Fed'in faiz oranlarına ilişkin toplantısıyla dolu bir haftaya başlamak üzere karışık bir sona sürüklendi.

Wall Street'in en büyük isimlerinden birkaçı bu haftanın sonlarında sonuçlarını açıklayacak: Salı günü Microsoft, Çarşamba günü Meta Platformlar ve Perşembe günü Apple ve Amazon. Bu şirketlerin hisselerindeki hareketler Wall Street'te ekstra ağırlık taşıyor çünkü toplam değer açısından piyasanın en büyükleri arasında yer alıyorlar.

Bu tür Büyük Teknoloji hisseleri, kısmen yatırımcıların yapay zeka teknolojisi konusundaki çılgınlığı nedeniyle S&P 500'ü bu yıl düzinelerce rekora taşıdı, ancak çok pahalı hale geldikleri ve alternatifler daha çekici görünmeye başladıkları eleştirileri nedeniyle bu ay ivmelerini kaybettiler. . Geçen hafta yatırımcılar Tesla ve Alphabet'ten gelen kar rakamlarını yetersiz buldu ve bu da Büyük Teknoloji hisselerinin "Muhteşem Yedi" grubu olarak bilinen diğer hisse senetlerinin de etkileme konusunda başarısız olabileceği endişelerini artırdı.

Savita Subramanian

Savita Subramanian liderliğindeki Bank of America stratejistlerine göre "Yapay zekanın heyecan verici günleri sona erdi. Nakite geçme zamanı geldi" dedi

Büyük Teknoloji devleri zayıflarken bile ABD borsasının desteklenmesine yardımcı olan şey, enflasyonu kontrol altına almayı amaçlayan yüksek faiz oranlarının gerilediği diğer alanlardan gelen güç oldu. Özellikle küçük hisse senetleri, yavaşlayan enflasyonun Fed'in yakında faiz oranlarını düşürmeye başlamasına yol açacağı beklentileriyle yükseldi.

Pazartesi günü bu model biraz bozuldu;  Büyük Teknoloji hisselerinin çoğunluğu yükselirken, Russell 2000 endeksindeki daha küçük hisseler %1,1 düştü. Ancak Russell 2000 şu ana kadar ay bazında hala %9,2'lik pazar lideri yükselişte.

Fed, faiz oranlarına ilişkin son politika toplantısını bu hafta yapacak ve Çarşamba günü bir açıklama gelecek. Bu açıklamada Eylül ayında yapılacak bir sonraki Fed toplantısında faiz indirimi geleceğine dair ipuçları verilmesi bekleniyor.