Asya borsaları Çin ekonomisindeki endişelerle zayıf düştü

Asya hisse senetleri Salı günü hafif bir yükseliş kaydetse de, Çin ekonomisine ilişkin endişelerin piyasadaki havayı bozmasıyla Wall Street'teki iyimser yükselişi sürdürmekte zorlandı.

Salı günü açıklanan veriler, Çin'in ihracatının Ağustos ayında Mart 2023'ten bu yana en hızlı artışını gösterdiğini ve üreticilerin bir dizi ticaret ortağından beklenen gümrük vergileri öncesinde siparişleri aceleye getirdiğini, ithalatın ise zayıf iç talep nedeniyle tahminleri kaçırdığını ortaya koydu.

Pazartesi günü açıklanan enflasyon rakamları, üretici fiyatlarındaki deflasyonun kötüleşmesiyle iç talebin hala kırılgan olduğuna işaret ederek, Pekin'in ekonomisini desteklemek için daha fazla teşvik çağrısını canlı tuttu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi en son %0,14 arttı ve önceki seansta vurulan bir ayın en düşük seviyesine yakın seyretti. Kazançları Çin hisselerindeki düşüşle sınırlandı.

Çin'in CSI300 blue-chip endeksi yedi ayın en düşük seviyesine geriledi ve son olarak %0,52 daha düşük işlem görürken, CSI Turizm Endeksi rekor düşük seviyeye gerileyerek tüketici talebindeki zayıflığın altını çizdi.

Tribeca Investment Partners'ta portföy yöneticisi olan Jun Bei Liu yaptığı açıklamada “Teşvikin daha fazla olması gerektiği açık. Ancak ne yazık ki, çok çok küçük paketler halinde ve hedefe yönelik olarak yapıldı ve ekonomi çok hızlı bir şekilde dönmüyor gibi görünüyor” dedi

ABD Temsilciler Meclisi'nin Pazartesi günü Çin'in WuXi AppTec BGI ve diğer bazı biyoteknoloji şirketleriyle ulusal güvenlik gerekçesiyle ticareti kısıtlamayı amaçlayan bir yasa tasarısını kabul etmesinin ardından Çin ekonomisi için olumsuz hava ortaya çıktı.

Hong Kong'da işlem gören WuXi AppTec ve WuXi Biologics hisseleri son olarak sırasıyla %8'den fazla ve yaklaşık %4 değer kaybetti.

Hong Kong'daki daha geniş Hang Seng Endeksi en son %0,29 artış gösterdi, ancak Çin'in kuşatılmış emlak sektörü büyük bir sürükleyici olmaya devam etti ve Hang Seng Anakara Emlak Endeksi Salı günü rekor düşük seviyeye geriledi.

Asya'nın diğer bölgelerinde, Japonya Nikkei %0,35 değer kazandı ve üst üste beş seanslık kayıplarını tersine çevirmeye hazır görünüyordu.

Fed indirimleri

Geniş piyasada yatırımcılar, Fed'in önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda 50 baz puanlık büyük bir indirim yapıp yapamayacağı konusunda daha fazla netlik sağlayacak olan Çarşamba günkü ABD enflasyon raporuna odaklandı.

Wall Street bir önceki seansta etkileyici bir toparlanma göstermiş, üç büyük ABD hisse senedi endeksi de %1'in üzerinde artış göstererek geçen haftaki satışlardan toparlanmıştı. ABD vadeli işlemleri Salı günü kazançlarının bir kısmını geri verdi; S&P 500 vadeli işlemleri %0,21 düşerken, Nasdaq vadeli işlemleri %0,05 geriledi.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,02 değer kazanırken, FTSE vadeli işlemleri %0,34 değer kaybetti.

ING'deki ekonomistler bir notta, “Riskten kaçış duyarlılığı gece boyunca dengelendi ve ABD hisse senetleri Cuma günkü satışların ardından düşüş alımlarıyla toparlandı” dedi ve ekledi:

“Tarım dışı istihdam rakamları 50 baz puanlık bir indirim için ikna edici olmadığından, piyasalar şimdi Fed'in faiz indirimlerinin hızını anlamak için ABD enflasyon verilerine bakıyor.”

Beklentiler, manşet enflasyonun Temmuz ayındaki %2,9'a kıyasla Ağustos ayında daha da yavaşlayarak yıllık %2,6'ya gerilemesi yönünde.