Asya borsalarının çoğu, Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve bu hafta açıklanacak önemli ekonomik veriler beklentisi ile Pazartesi günü geriledi.
Çin hisse senetleri, ülkenin sanayi karlarında sürekli bir düşüş olduğunu gösteren verilerin ardından günün en kötü performans gösterenleri oldu. Şangay Shenzhen CSI 300 ve SSEC endeksleri sırasıyla %1,1 ve %0,7 düştü. Hong Kong'un Hang Seng endeksi de %0,7 değer kaybetti.
Bu hafta piyasalarda Çin'de Perşembe günü açıklanacak olan Kasım ayı satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verilerine odaklanılacak. Ekim ayında şaşırtıcı derecede zayıf gelen PMI verilerinin ardından, bu verilerin ticari faaliyetler hakkında daha fazla ipucu vermesi bekleniyor.
Çin'e ilişkin endişeler, ülkenin bölge için baskın bir ticaret hedefi olarak rolü göz önüne alındığında, diğer Asya endekslerini aşağı çekti. Avustralya emtia hisseleri özellikle bu ticaretten etkilendi ve ASX 200 endeksi %0,4 değer kaybetti.
Avustralya enflasyonu ve perakende satışlarla ilgili önemli veriler de bu hafta içinde açıklanacak ve bunların Merkez Bankası'nın faiz oranlarıyla ilgili planlarını etkilemesi bekleniyor.
Japonya'da Nikkei 225 geçen hafta 33 yılın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,5 değer kaybetti. Bir dizi zayıf PMI, en büyük ihracat pazarlarında zayıf taleple boğuşan ülkede yavaşlayan ticari faaliyetlere ilişkin endişeleri artırdı.
Güney Kore'nin KOSPI endeksi Perşembe günü yapılacak Kore Merkez Bankası toplantısı öncesinde yatay seyretti.
Bu hafta açıklanacak önemli ekonomik veriler
Bu hafta açıklanacak önemli ekonomik veriler, yatırımcıların risk odaklı varlıklara yönelmesini engelliyor. Çin'in PMI verilerinin yanı sıra, piyasalar resesyona giren Euro Bölgesi'nden gelecek enflasyon verilerini ve Federal Rezerv'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE fiyat verilerini de bekliyor.
Bu hafta ayrıca ABD'nin üçüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerinin yanı sıra Japonya'nın sanayi üretimi ve perakende satış verileri de açıklanacak.
Asya piyasalarında iyimserlik azalıyor
ABD'de faiz oranlarının yükseleceğine dair korkuların azalması Kasım ayı boyunca Asya piyasalarında güçlü yükselişlere yol açmış olsa da, bu iyimserlik küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağına dair endişeler nedeniyle azalmaya başladı.
Japonya, Euro Bölgesi ve ABD'den gelen bir dizi zayıf PMI verisi, son faiz artışlarının ve yapışkan enflasyonun etkilerinin küresel ekonomiye yansımaya başlamasıyla birlikte geçtiğimiz hafta bu düşünceyi daha da güçlendirdi.
Bu eğilim, risk ağırlıklı Asya piyasalarının görünümünü biraz bozuyor ve önümüzdeki günlerde, özellikle de yatırımcıların son dönemdeki kârlarını kilitlemesi durumunda, daha fazla zayıflığa davetiye çıkarabilir.