Asya borsaları Fed'in olası faiz indiriminden aldığı güçle yükselişte

Asya hisseleri faiz indirimi beklentileriyle değer kazanırken, yen 38 yılın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarının ABD'nin faiz indirimlerinin uzak olmadığı beklentilerini güçlendirmesiyle Asya hisseleri Çarşamba günü yükselirken, yen en son 1986'da görülen seviyelere yakın seyrederek yatırımcıları Japon müdahalesine karşı temkinli tuttu.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,26 yükselirken, Japonya'nın Nikkei %0,49 yükselerek Mart ayında ulaştığı rekor seviyeyi takip etti.

Powell Salı günü yaptığı açıklamada, politika yapıcıların faiz oranlarını düşürmeyi düşünmeden önce daha fazla veriye ihtiyaç duydukları konusunda uyarıda bulunmasına rağmen, ABD'nin "dezenflasyonist bir yola" geri döndüğünü söyledi.

Powell'ın yorumları ABD Hazine tahvillerinin getirisini bir gecede 4,3 baz puan düşürdü ve 10 yıllık tahvilin getirisi Çarşamba günü Asya saatlerinde %4,433 seviyesinde sabit kalarak doları baskı altında tuttu. Yatırımcılar ayrıca ABD işgücü piyasasının sıkılaştığını gösteren verileri de değerlendirdi.

Pepperstone'da kıdemli araştırma stratejisti olan Michael Brown, Powell'ın açıklamalarının, son zamanlarda yapılanlardan biraz daha güvercin olduğunu söyledi.

Brown "Bu tür yorumlar, özellikle Powell'ın ilk faiz indirimi için çok geç kalınması riskini de işaret etmesiyle, Eylül ayında faiz indirimine giden kapıyı daha da açıyor gibi görünüyor." dedi.

Yatırımcılar şu anda Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimalini %69 olarak fiyatlıyor ve bu yıl içinde iki faiz indirimine kadar gidebileceğini öngörüyor.

Çin hisse senetleri erken işlemlerde düştü ve mavi çipli CSI 300 endeksi %0,27 düştü. Hong Kong Hang Seng %0,3 yükseldi.

Veriler, Çin'in hizmet faaliyetlerinin son sekiz ayın en yavaş hızında genişlediğini ve güvenin Haziran ayında dört yılın en düşük seviyesine indiğini gösterdi ve yeni siparişlerdeki yavaş büyümenin etkisiyle daha fazla ekonomik teşvik ihtiyacına işaret etti.

ABD'nin yakında faiz indirimine gideceği beklentisi doların yükselişini sınırladı ve ABD birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi 105,71 seviyesinde sabit kaldı.

Yen, Salı günü gördüğü 38 yılın en düşük seviyesi olan 161,745'e yakın bir seviyede, dolar başına 161,63 ile hafifçe zayıfladı.

Yen, ABD ve Japonya'daki faiz oranları arasındaki büyük farktan zarar görerek bu yıl dolar karşısında %12'nin üzerinde değer kaybetti.

Yatırımcılar, Japon yetkililerin zayıf yeni desteklemek için döviz piyasasına müdahale ettiğine dair işaretler ararken, bazı analistler kumdaki çizginin mevcut seviyelerden daha uzakta olabileceğini öne sürüyor.

Singapur'daki TD Securities'de makro stratejist olan Alex Loo, "164-165 seviyeleri civarında müdahale tehdidi belirdiği için pariteye olan ilginin azaldığından şüpheleniyoruz" dedi.

Bu arada, Fransa'daki Ulusal Birlik (RN) karşıtlarının aşırı sağcı partiyi iktidardan uzaklaştırma girişimlerini hızlandırması ve daha fazla adayın RN karşıtı oyların bölünmesini önlemek için ikinci tur seçimlerinden çekilmeyi kabul etmesiyle, Euro en son Pazartesi günü ulaştığı iki haftanın en yüksek seviyesinin hemen altında 1,07455 $'a ulaştı.

Salı günü açıklanan veriler de Euro Bölgesi enflasyonunun geçen ay gerilediğini ancak önemli bir hizmet bileşeninin inatçı bir şekilde yüksek kaldığını gösterdi ve muhtemelen bazı politika yapıcılar arasında yurtiçi fiyat baskılarının yüksek seviyelerde kalabileceği endişesini körükledi.

Muhalefetteki İşçi Partisi'nin ezici bir zafer kazanmasının beklendiği Perşembe günkü Birleşik Krallık genel seçimleri öncesinde Sterlin 1,2685$ seviyesinde çok az değişiklik gösterdi.

Emtia piyasalarında petrol fiyatları, ABD sanayi verilerinin en çok petrol tüketen ülkede yaz sürüş sezonu boyunca güçlü yakıt talebi umutlarını artırmasıyla yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,44 artışla varil başına 86,62$'a yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri %0,41 artışla varil başına 83,15$'da seyretti.