Asya hisse senetleri Salı günü, yatırımcıların faiz oranı görünümüne ilişkin ipuçlarını beklerken ve Çin'in sallantılı ekonomik toparlanmasına ilişkin risklere ve Rusya'da başarısızlıkla sonuçlanan isyanın ardından yaşanan gelişmelere karşı temkinli davranmasıyla dalgalandı.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya Pasifik hisse senetleri göstergesi, bir saat önce %0,06 düştükten sonra, 0126 GMT'de %0,08 arttı. Japonya'nın gösterge Nikkei ortalaması %1 kadar düştü.
ActivTrades'te küresel makro analist olan Anderson Alves, "Asya hisse senetleri Salı günü Wall Street'in riskten kaçınma davranışının etkisiyle düşüşe hazırlanıyor" dedi.
Üç büyük ABD hisse senedi endeksi de Pazartesi günü kırmızıda kapandı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq'ı en çok aşağı çeken mega büyük momentum hisseleri oldu.
Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,04, S&P 500 %0,45 ve Nasdaq Composite %1,16 değer kaybetti.
Alves, "Yatırımcılar arasında küresel ekonominin önümüzdeki aylardaki gidişatına ilişkin bir ihtiyat duygusunun hakim olduğunu belirtmek önemlidir" dedi ve ekledi: "Merkez bankaları tarafından uygulanan yüksek faiz oranı döngüsü sırasında potansiyel bir durgunluk tehdidi hem ABD'yi hem de Avrupa'yı önemli ölçüde etkileyebilir ve böylece küresel ticareti, finansman koşullarını ve talebi etkileyebilir."
Hang Seng Endeksi ve Çin'in gösterge CSI300 Endeksi sırasıyla %0,3 ve %0,1 artışla açıldı ve son dört seanstaki kayıplarını sildi.
S&P Global Pazartesi günü Çin'in ekonomik büyüme tahminini 2023'te %5,5'ten %5,2'ye düşürerek ülkenin salgından kurtulma sürecindeki dengesizliğin altını çizdi.
Bu yıl ilk kez küresel bir kredi derecelendirme kuruluşu Çin'in tahminlerini düşürdü ve Goldman Sachs da dahil olmak üzere büyük yatırım bankalarının tahminlerini düşürmesini takip etti.
Saxo Markets Büyük Çin piyasa stratejisti Redmond Wong, yatırımcıların ABD hisse senetlerindeki çeyrek sonu yeniden dengeleme akışlarını da yakından izlediğini söyledi.
Wong ayrıca, "Yatırımcılar hisse senedi fiyatları ve genel piyasa duyarlılığındaki potansiyel değişimlere hazırlanırken, yaklaşan yeniden dengelemenin piyasa dinamikleri üzerinde kayda değer bir etkisi olması bekleniyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Ay ve çeyrek sonunun aynı zamana denk gelmesiyle, bu yeniden dengeleme akışlarının büyüklüğü piyasa katılımcıları için bir beklenti ve belirsizlik unsuru oluşturuyor."
Jeopolitik çalkantılar, hafta sonu Rusya'da yaşanan ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarındaki çatlakları ortaya çıkaran isyanın ardından risk iştahını da azalttı.
ActivTrades'ten Alves, "Durum yatışmış olsa da, Rusya'ya karşı müteakip herhangi bir ayaklanma, güvenli liman varlıklarında potansiyel olarak savunmacı bir tepkiyi tetikleyerek potansiyel bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor" dedi.
Enerji piyasalarında, ABD ham petrolü %0,61 artışla varil başına 69,79 dolara yükselirken, Brent %0,53 değer kazanarak varil başına 74,57 dolara yükseldi ve önceki kazançlarını sildi.
Spot altın %0,32 artışla ons başına 1.928,9$'a yükseldi.
Döviz piyasalarında dolar endeksi %0,029 artış gösterdi.
On yıllık ABD Hazine tahvillerinin getirisi Asya'daki erken işlemlerde %3,7154 seviyesinde sabit kaldı. İki yıllık getiriler 7 baz puan düşerek %4,671'e geriledi.