Asya borsaları haftaya karışık seyirle başladı

Wall Street'in 2024'ün En İyi Haftasını Kapatmasının Ardından Asya Hisse Senetleri Karışık Seyretti

Asya borsaları, ABD piyasalarının yılın en iyi haftasını tamamlamasının ardından Pazartesi günü karışık bir seyir izledi. Birçok önemli piyasanın tatil nedeniyle kapalı olduğu günde, Hong Kong ve Avustralya borsalarında dalgalanmalar yaşandı.

Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,3 düşüşle 17.312,37 seviyesine geriledi. Hafta sonu açıklanan Çin verileri, fabrika üretimi, perakende satışlar ve yatırım rakamlarının beklentileri karşılayamadığını gösterdi. Bu durum, Çin ekonomisinde Ağustos ayında bir yavaşlama olduğunu ortaya koydu. Ayrıca işsizlik oranı altı ayın en yüksek seviyesine çıkarak ekonominin kırılganlığını artırdı.

SPI Asset Management'tan Stephen Innes, "Çin ekonomisinde derinleşen yavaşlama işaretleri artıyor ve Çin liderliği ya adım atacak ya da daha derin bir durgunluk riskini alacak" şeklinde bir değerlendirme yaptı.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 Endeksi, %0,4 artışla 8.133,40 puana yükseldi. Japonya, Çin anakarası ve Güney Kore piyasaları ise tatil nedeniyle kapalıydı.

Yatırımcılar, bu hafta yapılacak Federal Rezerv toplantısını yakından takip ediyor. Merkez bankasının 2020'den bu yana ilk faiz indirimini açıklaması beklenirken, Japonya Merkez Bankası'nın Perşembe ve Cuma günkü toplantısında faiz oranlarını değiştirmeyeceği tahmin ediliyor.

Döviz piyasasında, Japon yeni dolar karşısında güçlenerek 140,82 yenden 140,53 yen seviyesine geriledi. Euro ise 1,1076 dolardan 1,1092 dolara yükseldi.

ABD vadeli işlemleri ve petrol fiyatları haftaya artışla başladı. Cuma günü, S&P 500 %0,5 artışla 5.626,02 seviyesine çıkarak Temmuz ayında ulaştığı zirvenin sadece %0,7 altında kaldı. Microsoft ve Broadcom gibi büyük teknoloji hisselerinin desteğiyle, borsa geçtiğimiz haftaki kayıplarını geri aldı.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,7 artışla 41.393,78 seviyesine yükselirken, Nasdaq Bileşik Endeksi de %0,7 artışla 17.683,98 seviyesine çıktı.

Hisse senetleri, Fed toplantısı öncesinde tahvil piyasasında yaşanan getiri düşüşünden de destek buldu. Fed'in bu hafta faiz indirimi yapacağına dair beklentiler, piyasalarda rahatlama sağladı. Fed, ekonomiyi soğutmak amacıyla faiz oranlarını 20 yılın en yüksek seviyelerinde tutarken, yavaşlayan istihdam piyasası ve düşen enflasyon nedeniyle faiz indirimi beklentileri artmış durumda.

Faizlerin ne kadar düşürüleceği ise Fed için kritik bir denge unsuru. İndirilen faizler ekonomiyi rahatlatabilir ancak enflasyonu tekrar artırma riski de taşıyor. Son dönemde yayınlanan raporlar enflasyon üzerindeki baskının devam ettiğini gösteriyor. Bu da yatırımcıların Fed'in ne kadar büyük bir indirim yapacağına dair beklentilerini sınırlandırıyor.

CME Group'un verilerine göre, yatırımcılar Cuma günü yarım puanlık bir indirimin olasılığını yazı tura gibi görüyordu. Şu anda federal fon oranı %5,25 ila %5,50 aralığında seyrediyor.

10 yıllık Hazine tahvili getirisi, geçtiğimiz Perşembe günü %3,68 seviyesindeyken %3,65'e geriledi. Fed'in adımlarını daha yakından izleyen 2 yıllık tahvil getirisi ise %3,65'ten %3,58'e düştü.

Enerji ticaretinde, ABD ham petrolü 22 sent artarak varil başına 67,97 dolar seviyesine yükselirken, Brent ham petrolü de 16 sentlik artışla varil başına 71,77 dolar seviyesinden işlem gördü.