Asya borsaları Japonya öncülüğünde yükseliyor

Asya hisseleri Cuma günü, Federal Rezerv'in faiz oranlarında yaptığı büyük indirimin Wall Street'i rekorlara taşımasının ardından yükseliyor.

Asya hisseleri Cuma günü, Federal Rezerv'in faiz oranlarında yaptığı büyük indirimin Wall Street'i rekorlara taşımasının ardından yükseliyor. Yükselişe Japonya'nın Nikkei endeksi öncülük ediyor. 

Japonya Merkez Bankası iki günlük para politikası toplantısını sonlandırdı ve referans faiz oranını %0,25'te sabit tutacağını duyurdu.

Tokyo'da Nikkei 225 endeksi, Ağustos ayında ülkenin temel enflasyon verilerinin üst üste dördüncü ay hızlanmasının ardından %2,1 yükselerek 37.935,58'e çıktı. Çekirdek tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında yıllık bazda %2,8 artarak merkez bankasının %2 hedefini aştı ve daha fazla faiz artışı için alan bıraktı.

Piyasalar, BOJ yöneticisi Kazuo Ueda'dan gelecekteki faiz artışlarının hızına ilişkin ipuçlarını yakından izliyor.

ActivTrades'ten Anderson Alves bir yorumunda; "BOJ için, mevcut ekonomik koşullar ve son merkez bankası söylemleri göz önüne alındığında, bu yılın sonuna veya 2025'in başına kadar daha fazla politika ayarlaması beklenmiyor," dedi 

Çin, merkez bankasının Cuma günü temel kredi oranlarını değiştirmedi ve daha fazla parasal teşvikten kaçındı. Çoğu kurumsal ve hanehalkı kredisi için kıstas olan bir yıllık kredi ana oranı (LPR) %3,45'te kalırken, gayrimenkul ipotekleri için bir referans olan beş yıllık oran %3,85'te tutuldu.

Hong Kong'daki Hang Seng %1,1 artarak 18.206,68'e yükselirken, Şanghay Bileşik endeksi %0,2 düşerek 2.729,69'a geriledi.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,2 artarak 8.209,70'e yükseldi. Güney Kore'nin Kospi endeksi %0,8 artarak 2.600,29'a yükseldi.

Perşembe günü, S&P 500 endeksi yılın en iyi günlerinden biri olan 5.713,64'e %1,7 sıçradı ve Temmuz ayında belirlenen son tüm zamanların en yüksek seviyesini aştı. Dow Jones Sanayi Endeksi %1,3 sıçrayarak 42.025,19'a çıktı ve Nasdaq Bileşik endeksi %2,5'lik bir sıçramayla 18.013,98'e çıkarak piyasaya öncülük etti.

Wall Street'in kazanımları, Federal Rezerv'in Çarşamba günü dört yıldan uzun bir süre sonra ilk faiz indirimini yapmasının ardından Avrupa ve Asya genelindeki piyasalardaki toparlanmaları takip etti.

Bu, Fed'in ABD ekonomisini yüksek enflasyonu bastıracak kadar yavaşlatma umuduyla ana faiz oranını yirmi yıllık yüksek seviyede tuttuğu bir koşunun kapısını kapattı. Enflasyon iki yaz önceki zirvesinden düştüğüne göre, Başkan Jerome Powell Fed'in iş piyasasını sağlam tutmaya ve ekonomiyi durgunluktan uzak tutmaya daha fazla odaklanabileceğini söyledi.

Wall Street'in Çarşamba günkü kesintiye ilk tepkisi bir esnemeydi. Piyasalar zaten aylardır daha düşük oranlar beklentisiyle yükselmişti. Hisse senetleri birkaç kez sallandıktan sonra biraz düştü.

BTIG'de baş piyasa teknisyeni olan Jonathan Krinsky, "Yine de bugün geldik ve tersine dönüşün tersine döndüğünü görüyoruz," dedi. Perşembe günü hisse senetlerinde böylesine büyük bir sıçrama beklemediğini söyledi.

Fed hala baskı altında çünkü iş piyasası ve işe alımlar daha yüksek faiz oranlarının ağırlığı altında yavaşlamaya başladı. Bazı eleştirmenler merkez bankasının oranları düşürmek için çok uzun süre beklediğini ve ekonomiye zarar vermiş olabileceğini söylüyor.

Bazı yatırım bankaları, Fed yetkililerinden bile daha derin kesintiler öngörerek, Federal Rezerv'in nihayetinde faiz oranlarını ne kadar düşüreceğine dair tahminlerini yükseltti.

ABD başkanlık seçimleri belirsizlikleri artırıyor. Bir korku da hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin, Fed'in hamlelerinden bağımsız olarak faiz oranları üzerinde yukarı yönlü baskıyı sürdürebilecek ABD hükümetinin borcuna eklenecek politikalar için baskı yapması.

Tahvil piyasasında, 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Çarşamba günü geç saatlerde olduğu %3,71 seviyesinde sabit kaldı. Fed'in eylem beklentilerini daha yakından takip eden iki yıllık Hazine tahvili getirisi %3,63'ten %3,58'e düştü.

Diğer işlemlerde, ABD endeks ham petrolü 20 sent düşerek varil başına 69,68 dolara geriledi. Uluslararası standart olan Brent ham petrolü 22 sent düşerek varil başına 73,43 dolara geriledi.