Asya borsaları jeopolitik endişelerin tırmanmasıyla zayıf düştü

Nvidia'nın kazançlarını bekleyen Asya borsaları öte yandan artan jeopolitik gerilimin de etkisiyle geriledi.

Asya hisse senetleri Salı günü, yatırımcıların ABD'nin yaklaşan faiz indirimlerini düşünmesi ve yapay zekanın gözdesi Nvidia'nın kazançlarını beklemesi nedeniyle düşerken, Orta Doğu 'da artan gerilim ve arz endişelerinin tırmanmasıyla petrol fiyatları yükseldi.

İsrail ve Lübnan Hizbullah'ının Pazar günü karşılıklı saldırı düzenlemesiyle yatırımcıların jeopolitik riskler karşısında güvenlik arayışına girmesi sonucu dolar güçlenirken ve yen son üç haftanın en yüksek seviyesine yakın seyrederken altın fiyatları rekor zirvenin biraz uzağında kaldı.

Libya'nın doğusundaki hükümetin tüm petrol sahalarını kapatarak üretim ve ihracatı durdurduğunu açıklaması da ham petrol fiyatlarını destekledi.

Yatırımcılar, Nvidia'nın Çarşamba günü açıklayacağı kazanç raporu öncesinde diken üstünde; yapay zeka yonga üreticisinin mükemmel bir tahminden yoksun kalması, yatırımcıların yapay zeka destekli ralliye olan güvenini sarsabilir.

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi Salı günü %0,36 düşerek bir önceki seansta ulaştığı bir ayın en yüksek seviyesinden uzaklaştı.

Japonya Nikkei %0,16 gerilerken, Çin hisse senetleri de geriledi.

Çin'in mavi hisse senedi endeksi CSI300 %0,28 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi Temu'nun ana  şirketi PDD Holdings'in düşük tüketici harcamalarına bağlı olarak zayıf kalan kazançlarının etkisiyle erken işlemlerde %1 düştü.

Ayrıca, ABD ve Avrupa Birliği'nin ardından Kanada'nın da Çin'den ithal edilen elektrikli araçlara %100 gümrük vergisi ve yine Çin'den ithal edilen çelik ve alüminyuma %25 gümrük vergisi uygulamaya başlaması da havayı olumsuz etkiledi.