Asya borsaları, ABD bankacılık sektörüne ilişkin devam eden endişeler ve enflasyonist baskılarla zayıflayan yatırımcı duyarlılığına rağmen Perşembe günü çoğunlukla yükseldi.
Japonya'nın Nikkei 225 endeksi, sabah saatlerinde yaşanan kayıpları telafi ederek günü %0,1 yükselişle 28.436,84 puanda tamamladı. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,3 düşüşle 7.292,70 puana gerilerken, Güney Kore Kospi endeksi %0,4 artışla 2.495,29 puana yükseldi. Hong Kong Hang Seng endeksi %0,4 artarak 19.827,02 puana çıkarken, Şangay Bileşik endeksi %0,6 yükselişle 3.282,94 puana ulaştı.
Bazı endeksler sabah işlemlerinde düşüş yaşasa da, günün ilerleyen saatlerinde ABD'nin ilk çeyrek ekonomik büyüme verilerinin açıklanması öncesinde bekle-gör havası hakim oldu ve toparlandı.
Çarşamba günü Wall Street'te S&P 500 endeksi %0,4 düşerek 4.055,99 puana geriledi. Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,7 düşüşle 33.301,87 puana inerken, Nasdaq bileşik endeksi %0,5 kazançla 11.854,35 puana yükselerek piyasayı destekledi.
ABD hisse senetleri, ABD bankalarının gücüne ilişkin endişeler nedeniyle son bir ayın en kötü gününü geçirdi. First Republic Bank, geçen ay yaşanan çalkantılar sırasında kaç müşterinin kaçtığını açıklamasının ardından büyük değer kaybetti.
Bu banka ve diğer küçük ve orta ölçekli bankalar, müşterilerden gelen mevduatların zayıflatıcı akışlarına maruz kalabilir. Bu durum, bankaların kredi vermesinde gerilemeye neden olabilir ve ekonomiye zarar verebilir.
Öte yandan Activision Blizzard, Birleşik Krallık düzenleyicilerinin Microsoft tarafından devralınmasını engellemesinin ardından %11,4 değer kaybetti.
Büyük teknoloji şirketlerinin hisseleri çoğunlukla düşerken, Microsoft'un güçlü kar açıklaması ve diğer büyük teknoloji şirketlerinin kazançları, piyasanın daha keskin bir düşüş yaşamasını engelledi.
Fed'in faiz artırımlarından geri adım atacağına dair umutlar da büyük teknoloji şirketlerinin hisselerini desteklemeye yardımcı oldu.
Google'ın ana şirketi Alphabet, beklentilerin üzerinde kar elde etti; ancak, 2004 yılından beri halka açık bir şirket olarak ilk kez reklam gelirlerinde arka arkaya düşüş bildirdi ve hisseleri %0,2 değer kaybetti.
Fed ve faizler
Bankalar, geçen yıl boyunca artan faiz oranlarıyla ekonomi ve mali piyasalar üzerindeki baskıları hafifletmek için mücadele ediyor.
Federal Rezerv'in temel gecelik faiz oranı 2007'den bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Yüksek oranlar tüm ekonomiyi yavaşlatıyor ve yatırım fiyatlarını olumsuz etkiliyor.
Bankacılık sistemindeki sorunların yanı sıra, yüksek oranlar konut, imalat ve diğer sektörlerin de yavaşlamasına neden oldu. Buna karşın iş piyasası nispeten sağlam kalmaya devam ediyor.
Çarşamba günü yayınlanan bir rapor, uzun ömürlü mamul mal siparişlerinin Mart ayında beklentilerin üzerinde güçlü olduğunu gösterdi.
Tahvil piyasasında, 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi Salı günü geç saatlerde %3,40'tan %3,43'e yükseldi. Bu oran, ipotek ve diğer krediler için oranların belirlenmesine yardımcı oluyor. Fed'e yönelik beklentileri daha yakından takip eden iki yıllık Hazine tahvilinin getirisi ise Salı günkü %3,95 seviyesinden %3,92'ye geriledi.
Enerji ticaretinde, gösterge ABD ham petrolü New York Ticaret Borsası'ndaki elektronik ticarette 24 sent artarak varil başına 74,54 dolara yükseldi. Uluslararası standart olan Brent ham petrolü 36 sent artışla varil başına 78,05 dolara yükseldi.
Döviz ticaretinde, ABD doları 133,66 yenden 133,76 Japon yenine yükseldi. Euro ise 1,1042 dolardan 1,1059 dolara yükseldi.