Asya borsalarında işlem gören hisseler, Wall Street'teki kayıpların etkisiyle Cuma günü düşüş yaşadı. ABD'den gelecek önemli istihdam verileri öncesinde yatırımcılar temkinli hareket ederken, Güney Kore piyasaları ise ülkedeki siyasi kriz nedeniyle düşüş trendini sürdürdü.
Üç büyük ABD endeksi, Perşembe gününü rekor seviyelerden düşüşle kapatmıştı. ABD hisse senedi vadeli işlemleri ise Asya saatlerinde hafif gerileme kaydetti. Yatırımcılar, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin faiz oranlarına ilişkin belirsizlikleri netleştirmesini bekliyor. Federal Rezerv’in Aralık ayında faiz indirimine gitmesi bekleniyor, ancak uzun vadeli stratejilere dair netlik henüz sağlanmadı.
Güney Kore Hisseleri Siyasi Gelişmelerin Etkisiyle Sert Düştü
Güney Kore'nin KOSPI endeksi, bir önceki seansta yaşanan %1'lik düşüşün ardından Cuma günü %1,6’ya kadar daha geriledi. Bu hafta volatilite yaşayan piyasa, Cumhurbaşkanı Yoon Suk-Yeol'un sıkıyönetim kararını iptal etmesinin ardından dalgalı bir seyir izledi.
Hükümet üzerindeki istifa baskısı artarken, Güney Kore iktidar partisi lideri Han Dong-hoon, sıkıyönetim girişiminin ulusal güvenliği tehdit ettiğini belirterek Yoon’un görevden alınması gerektiğini ifade etti.
Bölgede diğer piyasalarda da düşüş gözlendi. Filipinler’in PSEi Composite ve Singapur'un FTSE Straits Times endeksleri sırasıyla %0,5 ve %0,4 oranında gerilerken, Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %0,9, TOPIX endeksi ise %0,7 düşüş gösterdi. Malezya’da FTSE Malaysia KLCI %0,3 ve Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %0,5 değer kaybetti.
Çin Hisseleri Teşvik Umutlarıyla Yükseldi
Güneydoğu Asya'daki genel düşüşe karşın Çin piyasalarında olumlu bir hava hâkimdi. Çin'de önümüzdeki hafta yapılacak Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı öncesinde teşvik beklentileri artış gösterdi. Şangay Bileşik Endeksi %0,9, CSI 300 Endeksi %1,1 ve Hong Kong’un Hang Seng Endeksi %1,2 yükseldi.
Hindistan borsalarında işlem gören Nifty 50 endeksinin, Hindistan Merkez Bankası’nın faiz kararından önce düşüşle açılması bekleniyor. Piyasa beklentileri, merkez bankasının repo oranını %6,50 seviyesinde tutacağı yönünde. Ancak enflasyonun Ekim ayında merkez bankasının %6’lık tolerans sınırını aşması ve ekonomik büyümenin zayıflaması, bazı piyasa oyuncularında 25 baz puanlık bir faiz indirimi beklentisi oluşturdu.
ING analistleri, Hindistan'ın Asya'nın en hızlı büyüyen ekonomisi olmaya devam edeceğini, ancak 2025’te büyüme hızının bir miktar yavaşlayabileceğini belirtti.
Asya Piyasaları Çin'den Gelecek Verilere Odaklandı
Gelecek hafta, Çin'in yıllık Merkezi Ekonomik Çalışma Konferansı (CEWC) ve Kasım ayı TÜFE enflasyon rakamları başta olmak üzere bir dizi önemli veri açıklanacak. Çin ayrıca ticaret verilerini paylaşacak.
Hindistan, Kasım ayına ilişkin TÜFE enflasyon rakamlarını açıklayacak. Avustralya Merkez Bankası ise faiz kararını bildirecek.