Asya hisseleri Pazartesi günü, Orta Doğu'da daha geniş çaplı bir çatışma riskinin artmasıyla son bir yılın en düşük seviyelerini gördü.
ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisinin %5,0'e yaklaşması, dünya genelinde borçlanma maliyetlerinin yükselmesine ve hisse senedi değerlemelerinin test edilmesine yol açarken tahviller de baskı altında kaldı.
Washington, müttefiki İsrail'in Gazze'yi vurması ve Lübnan sınırındaki çatışmaların şiddetlenmesi üzerine hafta sonu ABD'nin Orta Doğu'daki çıkarlarına yönelik önemli bir risk olduğu uyarısında bulundu.
Avrupa Merkez Bankası ve Kanada Merkez Bankası da politika toplantıları düzenliyor ve herhangi bir artırım beklenmese de yatırımcılar vadeli işlemlere ilişkin yönlendirmelere duyarlı olacak.
Tahvil getirilerindeki son artış, merkez bankalarının herhangi bir şey yapmasına gerek kalmadan parasal koşulları sıkılaştırdı ve Federal Rezerv'in gelecek haftaki politika toplantısında muhtemelen beklemede kalacağı sinyalini vermesine olanak tanıdı.
Gerçekten de vadeli işlemler, Fed'in bu döngü için sıkılaştırmayı tamamlama ihtimalinin yaklaşık %70 olduğunu ve gelecek yıl Mayıs ayından itibaren faiz indirimi ihtimaliyle flört ettiğini gösteriyor.
Getirilerdeki artış hisse senedi değerlemelerini zorladı ve geçen hafta büyük endekslerin çoğunu aşağı çekerken, ABD hisse senedi piyasası oynaklığının VIX 'korku endeksi' Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Pazartesi günü, MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi %0,5 düşüşle neredeyse bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Çin'in mavi çip endeksi %0,6 değer kaybederek 2019 başından bu yana en zayıf seviyesine geriledi.
Japonya Nikkei ve Güney Kore piyasası %0,6 geriledi.
EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri ve FTSE vadeli işlemleri yatay seyretti. Hem S&P 500 vadeli işlemleri hem de Nasdaq vadeli işlemleri, bu haftaki kazanç raporlarının bir miktar destek sağlayacağı umuduyla %0,2 arttı.