İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yanı sıra, yatırımcılar Perşembe günü İsviçre ve Norveç'ten gelecek merkez bankası kararlarını da küresel faiz görünümünün tonunu belirlemek için izleyecekler.
MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi teknoloji hisselerinin desteğiyle Çarşamba günü ulaştığı iki yılın en yüksek seviyesi olan 573,38'in hemen altında, 572,97 seviyesinde çok az değişiklik gösterdi. Endeks Haziran ayında %4'lük bir yükseliş kaydetme yolunda ilerliyor.
Japonya'nın Nikkei endeksi %0,63 düşerken, Çin'deki hisse senetleri de düştü ve mavi çip endeksi %0,34 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,14 düştü.
Çin, ekonominin sallantıda olduğunu gösteren son göstergelere rağmen, piyasa beklentileri doğrultusunda Perşembe günü aylık sabitlemede gösterge borç verme oranlarını değiştirmedi.
Onshore yuan Kasım ayından bu yana ilk kez dolar başına 7,26 seviyesini aştı.
Pound, BoE politika kararı öncesinde 1,2717 $ seviyesinde sabit kaldı ve Haziran ayında %0,2 düştü.
Çarşamba günü açıklanan verilere göre İngiliz enflasyonu Mayıs ayında yaklaşık üç yıldır ilk kez %2 hedefine ulaştı, ancak altta yatan güçlü fiyat baskıları gelecek ay yapılacak seçimler öncesinde bir faiz indirimi ihtimalini ortadan kaldırıyor.
Reuters'ın geçen hafta yaptığı bir ankete katılan ekonomistlerin çoğu merkez bankasının Ağustos ayında faiz indirimine başlayacağını düşünüyordu, ancak piyasalar Ağustos ayında faiz indirimi olasılığını yalnızca %30 olarak görüyor ve ilk hamlenin Eylül veya Kasım ayında yapılmasının daha olası olduğunu düşünüyor.
Piyasalar BoE'nin bu yıl 43 baz puanlık gevşemesini fiyatladı.
İsviçre Merkez Bankası'nın ise üst üste ikinci toplantıda da temel politika faizini 25 baz puan indirmesi bekleniyor. Norveç Merkez Bankası'nın ise temel politika faiz oranını değiştirmemesi bekleniyor.
Nvidia ralliye öncülük etti
Salı günü teknoloji hisselerinde yaşanan artış, yapay zeka çip üreticisi Nvidia'yı Microsoft'un üzerinde dünyanın en değerli şirketi konumuna yükselterek teknoloji hisselerinde küresel bir ralliye yol açtı.
ABD piyasaları Çarşamba günü kapalıydı ve teknoloji ağırlıklı Nasdaq vadeli işlemleri Perşembe günü erken işlemlerde %0,25 artış gösterdi.
Yapay zeka konusundaki çılgınlık, teknoloji hisselerinin yıl boyunca yükselmesine neden oldu ve Nvidia, ABD hisse senetleri rekor seviyelere ulaşırken ve Asyalı rakiplerini de pozitif yönde etkiledi.
Pepperstone araştırma müdürü Chris Weston bir notunda, "Nvidia dünyadaki en önemli hisse senedi olmaya devam ediyor" dedi.
Weston yine de endeks piyasasının genişliğinin zayıf olduğu ve katılımın yetersiz olduğu konusunda uyarıda bulunarak rallinin sallantılı bir temel üzerine inşa edildiğini öne sürdü.
Makro düzeyde, yatırımcılar geçen hafta merkez bankasının yıl içinde sadece bir faiz indirimi öngörmesi ve bu hafta politika yapıcıların da temkinli davranmasının ardından Fed'in politika gevşeme döngüsüne ne zaman başlayacağına dair yeni ipuçları arıyor.
ABD birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi 105,23'te çok az değişirken, euro 1,0746 dolarda sabit kaldı.
Japon yeni, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki faiz oranlarındaki büyük farkın para birimi üzerinde baskı yaratması nedeniyle dolar başına 158,05 seviyesinde kaldı. Yen bu yıl dolar karşısında %10'un üzerinde değer kaybetti.
LGT Bank Asia baş yatırım stratejisti Stefan Hofer, "Bence en iyi senaryo, dolar ve yen arasındaki getiri farkını daraltan Eylül Fed faiz indirimi" dedi.
Hofer, "Japonya Merkez Bankası'nın para politikasını kademeli olarak sıkılaştıracağını düşünüyoruz, ancak faiz oranlarını radikal bir şekilde artıracak alan tartışmalı bir şekilde eksik" dedi.
Emtia piyasalarında petrol fiyatları karışık seyrederken, Brent petrolün varil fiyatı 85,08$'da sabit kaldı, ABD'nin Haziran ayı West Texas Intermediate ham petrolü ise %0,18 düşüşle varil başına 81,42$'da kaldı.