Asya borsaları yeni haftaya gergin bekleyişle girdi

Yeni hafta açıklanacak ABD enflasyon verileri, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma ve Çin faaliyet verileri öncesi Asya borsaları yeni haftaya temkinli başlangıç yaptı.

Asya hisse senedi piyasaları Pazartesi gününe temkinli bir başlangıç yaparken, enflasyon rakamlarının ABD'nin faiz indirimlerine ilişkin umutları artırıp azaltabileceği, Çin'den gelecek faaliyet verilerinin ise dünyanın 2 numaralı ekonomisinde sürdürülebilir bir toparlanmaya ilişkin iyimserliği test edeceği bir hafta olacak.

Pekin, Nisan ayında enflasyonun yıllık %0,3'e yükselmesini memnuniyetle karşılayarak uzun süreli deflasyona kayma endişelerini yatıştırmaya yardımcı oldu. Tahminler Cuma günü açıklanacak olan Nisan ayı perakende satışları ve sanayi üretimindeki artışların devam edeceği yönünde.

Ayrıca Çinli yetkililerin yurtiçindeki teşvik harcamalarını finanse etmek için 1 trilyon yuan (138,39 milyar $) tutarında daha uzun vadeli tahvil satışına zemin hazırladığına dair haberler de var.

İyileşen duyarlılık, Çin mavi çiplerinin (.CSI300) yükselmesine yardımcı oldu ve yedi ayın en yüksek seviyesine ulaştı. MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi geçen hafta 15 aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra yatay seyretti.

Japonya Nikkei %0,2 gerilerken, yenin daha fazla değer kaybetmesinin Japonya Merkez Bankası'nın önümüzdeki birkaç ay içinde faiz oranlarını artırmasına yol açabileceği spekülasyonları devam ediyor.

Şimdi çoğu şey, ABD Nisan ayı enflasyon raporunun üç aylık yukarı yönlü sürprizlerin ardından bir ılımlılık gösterip göstermeyeceğine bağlı. Medyan tahminler çekirdek tüketici fiyatlarının Mart ayındaki %0,4'e kıyasla bu ay %0,3 artacağı ve yıllık oranın %3,6'ya gerileyeceği yönünde.

Veriler o kadar önemli ki, ikinci ondalık basamağa yuvarlama yapmak büyük fark yaratabilir.

TD Securities analistleri, "Yuvarlanmamış çekirdek TÜFE tahminimiz aylık %0,27, yuvarlanmış %0,2'lik artışa kıyasla güvercin bir sürpriz için daha büyük risklere işaret ediyor" dedi.

Düşük bir rakam, Federal Rezerv'in Temmuz ayında faiz artırımına gidebileceğine dair bahisleri artırabilir ki bu ihtimal şu anda yalnızca %25 olarak fiyatlanıyor. Aynı şekilde, yüksek bir enflasyon rakamı faiz indiriminin Eylül ayını geçmesine neden olabilir ve bu yıl için 42 baz puanlık gevşeme fiyatlamasını zorlayabilir.

Ayrıca ABD üretici fiyatları, perakende satışlar ve işsizlik başvurularına ilişkin rakamların yanı sıra Avrupa Merkez Bankası'nın Haziran ayında faiz indirimine gideceği beklentilerini güçlendirecek Avrupa enflasyonuna ilişkin son raporlar da açıklanacak.

Bu hafta, Salı günü Hollanda merkez bankası başkanı ile bir araya gelecek olan Fed Başkanı Jerome Powell da dahil olmak üzere, piyasaları düşünceleri hakkında bilgilendirecek bir dizi Fed konuşmacısı var.