Asya borsalarında Çin düşerken, diğerleri yükseldi

Yatırımcılar Çin'de yeni ipuçları beklerken hisse senetlerindeki yükseliş ise hız kesmiş durumda.

Çin hisse senetleri Çarşamba günü Hong Kong'daki benzerleriyle birlikte, yatırımcıların hızlı bir rallinin ardından kar realizasyonu yapması ve yetkililerin ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan teşvik planlarına güven verememesi nedeniyle değer kaybetti.

Çin'deki gösterge endeksler, piyasaların bir hafta süren Ulusal Gün tatilinden büyük bir patlama ile döndüğü ve iki yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyelerine ulaştığı bir önceki gün görülen hareketlerden keskin bir şekilde tersine dönerek gün ortasında %5'ten fazla geriledi.

Şanghay Bileşik endeksi %5,3 düşerken, CSI300 endeksi %5,4 düştü ve her ikisi de 10 günlük bir galibiyet serisini kırmaya hazırlandı. Şanghay, Shenzhen ve Pekin'de listelenen hisse senetlerinden oluşan A-hisse senedi piyasası Salı günü inişli çıkışlı bir yolculuk yaptı ve ciro 3.485 trilyon yuana (493,17 milyar $) ulaştı.

Ancak yetkililerin Salı günü merakla beklenen Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu (NDRC) basın toplantısında Pekin'in devasa teşvik önlemlerine ilişkin daha fazla ayrıntı vermemesi üzerine kazançlar sınırlandı ve yatırımcılar hayal kırıklığına uğradı.

Nori Chiou

White Oak Capital yatırım direktörü Nori Chiou, "NDRC'nin son duyurularının biraz hayal kırıklığı yarattığını söyleyebilirim, çünkü yeni teşvik veya net bir ileriye dönük yönlendirme yolunda pek bir şey yoktu" dedi.

Bununla birlikte, Çarşamba günü hisse senetlerindeki geri çekilmenin, önceki seanslardaki güçlü koşuları göz önüne alındığında, pek çok kişi için hayal kırıklığı olmadığını söyledi.

Hong Kong'un Hang Seng endeksi benzer şekilde %1,4 düştü, ancak son haftalarda bir neslin en dik rallisinin ardından bu yıl bölgenin en iyi performans gösteren piyasalarından biri olmaya devam ediyor. Hang Seng Anakara Emlak Endeksi %4,7 düştü.7 düşerken, teknoloji hisseleri %0,86 değer kaybetti.

RBC Capital Markets Asya FX stratejisi başkanı Alvin Tan, "Piyasa bu ay içinde bir mali teşvik duyurusu bekliyor, konuşulan aralık 2-3 trilyon yuan gibi bir şey" dedi.