Asya borsalarında güçlü yükselişler devam ediyor 

Çin hükümetinin ekonomiyi canlandırmaya yönelik önlemleri ile Asya borsalarında dün yaşanan sert yükselişin ardından, pozitif eğilim bugün de sürüyor. 

Çin hisseleri, Pekin'in teşvik önlemlerinin ardından Asya-Pasifik'teki geniş çaplı yükselişe destek vererek, %2'nin üzerinde değer kazandı. 

Hong Kong'un Hang Seng endeksi, Pekin'den gelen teşvik önlemlerinin etkisiyle yükselişini sürdürdü ve %2 yükseldi, anakara Çin'in CSI 300 endeksi ise %2,1 yükseldi.
Avustralya'nın tüketici fiyat endeksi, Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda ve Temmuz ayındaki %3,5'lik yükselişten sonra Ağustos ayında yıllık bazda %2,7 yükseldi.

Çin hisseleri, Pekin'in bir gün önce duyurduğu teşvik önlemleriyle desteklenerek Çarşamba günü Asya-Pasifik piyasalarındaki kazanımlara öncülük etti.

Çin anakarasının CSI 300 endeksi, tüketici döngüselleri ve endüstriyel ürünler tarafından desteklenerek %2,13 yükselirken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi, enerji ve temel malzeme sektörlerinin öncülüğünde %2 yükseldi. Hang Seng Anakara Emlak endeksi %1,8 yükseldi.

Çin piyasaları, ülkenin merkez bankasının bir dizi ekonomik destek önlemi açıklamasının ardından Salı günü toparlandı, HSI yedi ayın en iyi gününü yaşarken, anakara Çin'in CSI 300 endeksi dört yıldan uzun bir süredir en büyük tek günlük artışını kaydetti.

Çarşamba günü, PBOC orta vadeli kredi imkânı oranını %2,3'ten %2'ye düşürdü. Bu, merkez bankasının Temmuz ayı sonlarında oranları %2,5'ten %2,3'e düşürmesinin ardından yaklaşık üç ay içinde MLF'ye yapılan ikinci indirim.

Yurt dışı yuan da ABD dolarına karşı kısa süreliğine 6,995'e yükseldi ve Mayıs 2023'ten bu yana ilk kez 7,00 seviyesini aştı.

Yatırımcılar Çarşamba günü Avustralya'nın enflasyon rakamlarını değerlendirdi, tüketici fiyat endeksi Ağustos ayında Reuters tarafından ankete katılan ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda yıllık bazda %2,7 arttı ve Temmuz ayındaki %3,5'lik artıştan geriledi.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi, iki gün üst üste kayıptan toparlanarak marjinal olarak yükseldi.

Japonya'nın Nikkei 225 endeksi %0,21 yükselirken, geniş tabanlı Topix endeksi marjinal olarak düştü.

Güney Kore'nin Kospi endeksi neredeyse sabit kalırken, küçük ölçekli Kosdaq endeksi %0,2 yükseldi. Güney Kore Çarşamba günü, pazartesi günü işlemlerin başlaması planlanan "Kore Değer Artış Endeksi"ni duyurdu.

Endeks, 100 şirketten oluşacak ve endeksin %40'ından fazlasını BT ve endüstriyel hisse senetleri oluşturacak.

ABD'de gece boyunca S&P 500, Salı günü %0,25 artışla 5.732,93'e çıkarak yeni bir rekora ulaşırken, blue-chip Dow Jones Endüstriyel Ortalaması %0,2 artışla 42.208,22'lik yeni bir rekorla kapandı.

Nasdaq Bileşik Endeksi, çip üreticisi Nvidia'nın hisselerinin desteğiyle %0,56 arttı.

Yapay zekanın gözdesi Nvidia'nın hisseleri, CEO Jensen Huang'ın çip üreticisinin hisselerinin satışını şimdilik tamamladığını göstermesinin ardından yaklaşık %4 yükseldi.