Asya borsalarında satışlar ağır bastı, haftayı kayıpla kapattı

Çin teşvikleri beklenirken Asya hisseleri son beş haftanın ilk haftalık kaybına hazırlanıyor.

Gözler bu hafta sonu Pekin'den gelmesi beklenen mali teşviklerin detaylarında olsa da, Çin hisselerindeki çarpıcı rallinin durulmasıyla Asya hisseleri Cuma günü son beş haftanın ilk haftalık kaybına yöneldi. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri ve FTSE vadeli işlemlerinin her ikisi de %0,2 artışla Avrupa borsaları hafif yükselişle açılmaya hazırlanıyor. Fransız tahvil vadeli işlemleri, Fransa'nın bütçe açığını dizginlemek için vergi artışları ve harcama kesintileri planlamasıyla, ABD tahvillerindeki küçük bir sıçramanın biraz önünde yükseldi.

Wall Street vadeli işlemleri yatay seyretti. Tesla Los Angeles'ta uzun zamandır beklenen otonom taksinin tanıtımını yaptı, ancak zamanlama konusunda çok az ayrıntı verdi. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi Cuma günü %0,3'lük hafif bir artış gösterdi ancak dört haftalık art arda kazancın ardından haftalık %1,7'lik bir kayba hazırlanıyordu. Nikkei %0,5 değer kazanarak haftalık yükselişini %2,5'e çıkardı.

Güney Kore hisseleri Kore Merkez Bankası'nın gevşeme döngüsüne çeyrek puanlık bir hamleyle başlama kararının yaygın olarak beklenmesiyle önceki kazançlarını sildi ve son olarak yatay seyretti. Çin'in mavi çipleri Cuma günü %1,8 düştü ve haftalık bazda %2,3 geriledi.

Cuma günü resmi tatil nedeniyle kapalı olan Hong Kong Hang Seng haftalık %6,5 düşüşle son iki yılın en büyük haftalık düşüşünü yaşadı. Yatırımcıların Çin'in geçen ay açıkladığı ekonomik teşvikler konusundaki heyecanı, yerini politika desteğinin büyümeyi canlandırmak için yeterince büyük olup olmayacağına dair endişelere bıraktı ve gözler maliye bakanlığının Cumartesi günü yapacağı basın toplantısında önemli mali teşvikler açıklayıp açıklamayacağına çevrildi. Nomura'nın baş Çin ekonomisti Ting Lu, piyasaların Cumartesi günkü açıklamalara odaklandığını söyledi.

Lu, "Ek bütçe ve tahvil kotasına ilişkin herhangi bir spesifik rakam, Ulusal Halk Kongresi'nin veya Daimi Komitesi'nin onayını gerektireceğinden, ki bu komitenin duyurusundan önce toplanması pek olası değil, piyasa Maliye Bakanlığı'nın başka neler sunabileceğini bilmek istiyor" dedi.

ABD'de tüketici enflasyonu Eylül ayında %0,3 ile beklenenden biraz daha yüksek geldi ve Fed'in enflasyonla mücadelesinde ilerlemenin durduğuna işaret etti. Bununla birlikte, yüksek haftalık işsizlik başvuruları rakamları, Fed'in Kasım ayında faiz oranlarını düşürme yolunda ilerlediği yönündeki bahisleri sağlam tuttu.

Bir gecede %3'ten fazla değer kazanan petrol, hafta sonunda bir miktar geriledi ve Brent vadeli kontratları Cuma günü %0,3 düşüşle varil başına 79,17 dolara geriledi. Bununla birlikte, Milton Kasırgası öncesinde ABD yakıt kullanımındaki artış ve yatırımcıların geçen hafta İran'ın füze saldırısına İsrail'in vereceği yanıta hazırlanırken Orta Doğu'daki arz riskleri ile birlikte haftalık bazda %1,4 artış gösterdi.

Hazine tahvilleri Cuma günü yükseldi, ancak tüccarların ABD'nin büyük faiz indirimleri beklentilerini azaltmasıyla hala haftalık kayıplara hazırlanıyor. Atlanta Fed Bankası Başkanı Raphael Bostic Perşembe günü Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, diğer yetkililerin daha kademeli faiz indirimlerini desteklemesine rağmen, gelecek ay bir duraklamaya açık olduğunu söyledi. İki yıllık Hazine getirileri haftalık 4 baz puan artışla %3,9722'ye yükselirken, 10 yıllık getiriler 8 baz puan artışla %4,0669'a çıktı.

CME FedWatch'a göre, yatırımcılar hala Fed'in önümüzdeki ay faizleri 25 baz puan düşürme olasılığını yaklaşık %83, faizleri sabit bırakma olasılığını ise %17 olarak fiyatlıyor.