Asya hisse senedi piyasaları Çarşamba günü Nikkei'deki yeni bir sıçramanın öncülüğünde yükselişini sürdürürken, Japonya Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde faiz artırımlarına temkinli yaklaşması piyasalarda dalgalanma yarattı ve yende keskin bir düşüşe neden oldu.
Nikkei'nin %2,3'lük yükselişi, Salı günkü %10'luk ralliyi takip ederek yatırımcıların son piyasa bozgunundan sonra ayaklarını yere bastığını gösteriyor. Pazartesi günü endeks %13 düşmüştü. Asya'da erken saatlerde hava biraz sallantılı görünüyordu, ancak Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkan Yardımcısı Shinichi Uchida, iş dünyası liderlerine yaptığı konuşmada merkez bankasının finansal piyasalar istikrarsızken faiz oranlarını artırmayacağını söyledi ve risk duyarlılığını artırdı.
Dolar %1,9 artışla 147,03 yene yükseldi ve Pazartesi günü gördüğü 141,675 dip seviyesinden uzaklaştı, ancak Temmuz ayındaki zirvesi olan 161,96'nın çok altında kaldı.
JPMorgan Varlık Yönetimi ABD Türevleri Başkanı Hamilton Reiner, Nikkei'de temsil edilen şirketler tarafından gerçekleştirilen kurumsal reformlar göz önüne alındığında, Japon hisselerinin Pazartesi günkü %13'lük düşüşten sonra toparlanacağına inanıyor. Reiner, "Makro ve mikro ortamın çok fazla değişmediği bir ortama sahip olduğunuzda ve bu fiyat hareketini gördüğünüzde, bu gerçekten korkudan ziyade bir fırsatla ilgilidir" dedi.
JPMorgan analistleri, Japon hisse senetlerindeki satışların neredeyse sona ermiş olabileceğini belirtirken, yende carry trade işlemlerinin çözülmesinin de tamamlanmak üzere olabileceği görüşünün ortaya çıktığını söyledi.
Carry trade işlemlerinin çözülmesi - yatırımcıların daha yüksek getirili varlıklar satın almak için düşük oranlarda yen borçlanmaları - piyasa bozgununda itici bir güçtü, ancak yine de dengeleniyor gibi görünüyor. MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %1,4 arttı. Güney Kore hisseleri %2,5 artarken Tayvan %3,4 yükseldi.
Çin'in mavi çip endeksi %0,2 yükselirken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi Çin'in Temmuz ayında ithalatının bir önceki yıla göre %7,2 artarak tahminleri aştığını gösteren verinin ardından %1 değer kazandı.
S&P 500 vadeli işlemleri de %0,8 artarken EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %1,2 yükseldi. Güvenli limanın daha az talep görmesiyle Hazine getirileri ikinci seansta da yükseldi. ABD 10 yıllık getirileri %3,9127 ile Pazartesi gününün en düşük seviyesi olan %3,667'nin oldukça üzerinde seyretti.
İki yıllık getiriler, piyasaların Fed'in toplantı içi acil faiz indirimine ilişkin bahisleri azaltmasıyla %3,654'lük derin bir dip seviyesinden %4,0183'e yükseldi.
Vadeli işlemler, Pazartesi günkü çalkantı sırasında bir aşamada 125 baz puana kıyasla bu yıl 105 baz puanlık gevşemeye işaret ederken, Eylül ayında 50 baz puanlık bir indirim %73 olasılık olarak görülüyordu. ABD'nin resesyona gireceğine dair korkular da ekonomik verilerin mevcut çeyrekte hala sağlam bir ekonomik büyümeye işaret etmesiyle biraz azaldı.