Asya hisseleri son beş ayın en iyi haftalık yükselişinin ardından yeni haftaya temkinli başlarken, yatırımcılar Çin'in faiz kararını ve ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamalarını izleyecekleri yol hakkında ipucu aradı.
Wall Street'in yükselişinin Cuma günü dirençle karşılaşmasının ardından hem S&P 500 vadeli işlemleri hem de Nasdaq vadeli işlemleri çoğunlukla yatay seyretti. Nakit ABD Hazine tahvilleri Juneteenth tatili nedeniyle işlem görmezken, vadeli işlemler büyük ölçüde sabit kaldı.
Asya'da Japonya Nikkei, Cuma günü Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) ultra kolay politika ayarını değiştirmemesi ve yenin ABD doları karşısında son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesinin etkisiyle %0,4 gerileyerek on yılın zirvesini gördü.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi (.MIAPJ0000PUS) Cuma günü dört ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,6 düştü ve Ocak ayından bu yana en iyi seviyeye ulaşarak haftayı %3 artışla tamamladı.
Çin'in mavi çipleri %0,5 düşerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,6 geriledi.
Çin'de kabinenin ekonomik büyümeyi teşvik edecek önlemleri görüşmek üzere Cuma günü bir araya gelmesinin ardından daha güçlü teşvik umutları artıyor, ancak bunların duraksayan ekonomiyi canlandırmaya yetip yetmeyeceğine dair endişeler devam ediyor.
Çin Merkez Bankası'nın geçen hafta orta vadeli politika kredilerinde yaptığı benzer bir indirimin ardından Salı günü gösterge kredi faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor.
Morgan Stanley, üst düzey şehirlerde mülk satın alma kısıtlamalarının gevşetilmesi, daha fazla altyapı desteği ve hedeflenen tüketim sübvansiyonlarını içeren yakın bir teşvik paketi bekliyor.
Baş Çin ekonomisti Robin Xing, "2. çeyrek GSYH büyümesinin %0'da seyrettiği göz önüne alındığında, tüm yıl GSYH büyümesinin hükümetin hedefi olan "%5 civarına" ulaşması için güçlü bir ardışık büyümenin yeniden hızlanması gerekecek," dedi.
Geçtiğimiz hafta birçok büyük banka, hayal kırıklığı yaratan son verilerin ardından Çin için büyüme tahminlerini düşürdü.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Pazartesi günü Çin'e yaptığı nadir ziyareti tamamlayacak ve yatırımcılar Blinken'in Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile görüşüp görüşmeyeceğini merakla bekleyecek.
Powell sahne alıyor
Borsanın Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitmeme kararını alkışladığı bir haftanın ardından yatırımcılar, Powell'ın Çarşamba ve Perşembe günü Kongre'de yapacağı konuşmalarla birlikte, bu hafta Fed'in yapacağı konuşmalara odaklanmış durumda.
Bazı yetkililer halihazırda şahin tonda konuşuyor ve nokta grafiğinin iki artırıma daha işaret etmesiyle birlikte piyasalar Fed'in Temmuz ayında faizleri çeyrek puan artırıp yılın geri kalanında sabit tutma olasılığını %70 olarak fiyatlıyor.
National Australia Bank döviz stratejisi müdürü Ray Attrill, "Fed Başkanı Powell, Temmuz FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısının gerçekten 'canlı' olup olmadığına ve Fed'in iki artırım daha nokta grafiğinin verilere bağlı olarak gerçek bir temel durum mu yoksa daha 'istekli' mi olduğuna odaklanarak Meclis ve Senato'da ifade veriyor" dedi.
İngiltere Merkez Bankası da Perşembe günü faiz oranlarını çeyrek puan artırarak son 15 yılın en yüksek seviyesi olan %4.75'e yükseltmek üzere toplanacak. Piyasalar, İngiliz Merkez Bankası'nın faiz oranlarının bu yıl yaklaşık %6'ya yükseleceğini tahmin ediyor.
Dolar endeksi, bir önceki hafta %1,2 ile son beş ayın en büyük düşüşünü kaydetmesinin ardından Pazartesi günü erken saatlerde 102,34 ile önemli rakipleri karşısında çok az değişiklik gösterdi.
Yen, güvercin BOJ tarafından zayıflatılarak dolar başına 141,90 ile yedi ayın en düşük seviyesine inerken, geçen hafta faizleri çeyrek puan artıran şahin Avrupa Merkez Bankası, avronun 1,094 dolar ile beş haftanın zirvesine yakın bir seviyede tutunmasına yardımcı oldu.
Petrol fiyatları Pazartesi günü %1'den fazla geriledi. ABD ham petrol vadeli işlemleri %1,0 düşüşle varil başına 71,03 dolara gerilerken, Brent ham petrolü %1,3 düşüşle varil başına 75,63 dolar oldu.
Altın fiyatları %0,1 düşüşle ons başına 1.955,77 dolar oldu.