Asya hisseleri, Çin'in Temmuz ayında deflasyona girdiğini gösteren verilerin ardından Çarşamba günü savunmaya geçti; bu durum küresel büyüme görünümü için olumsuz bir işaret olsa da küresel enflasyonist güçler üzerinde bir engel oluşturabilir.
İtalya'nın bankalara uygulayacağı yeni verginin toplam varlıkların %0,1'inden fazla olmayacağını açıklamasının ardından EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,8 ve FTSE vadeli işlemleri %0,5 artışla Avrupa vadeli işlemleri genel olarak yükseldi.
MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi bir gün önceki %1,2'lik düşüşün ardından %0,4 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi %0,4 geriledi.
Çarşamba günü yakından izlenen Çin verileri, tüketici fiyatlarının Temmuz ayında bir yıl öncesine göre %0,3 düştüğünü, Şubat 2021'den bu yana ilk düşüşün yaşandığını, ancak %0,4'lük düşüş tahmininden biraz daha iyi olduğunu gösterdi. Üretici fiyatları üst üste 10. ayda da düştü.
Veriler, bir gün önce küresel ekonomik görünüme ilişkin endişeleri artıran hayal kırıklığı yaratan ticaret rakamlarının ardından geldi.
Çin'in mavi çipleri %0,2 gerilerken, Hong Kong'un Hang Seng endeksi önceki kayıplarını tersine çevirdi ve %0,2 yükseldi. Çin'in onshore yuanı üç haftanın en düşük seviyesinden uzaklaşarak dolar başına 7,2143 seviyesinde sabit kaldı.
Hong Kong'da işlem gören Çinli emlak geliştiricileri, ekonomik büyümenin önemli bir ayağı olan sektöre ilişkin endişelerin devam etmesiyle, bir gün önceki %4,8'lik düşüşün ardından %0,4 geriledi.
Commonwealth Bank of Australia'da döviz stratejisti olan Carol Kong, "Bunun hala çok yumuşak bir rapor olduğunu söyleyebilirim, Çin ekonomisindeki çok zayıf iç talebin altını çiziyor ... ve bunun yakın zamanda ortadan kalkacağını sanmıyorum" dedi ve ekledi:
"Bence Çin hükümeti deflasyon risklerine karşı koymak için politika teşviki açısından daha fazlasını yapmak zorunda kalacak."
Kong, baz etkilerinin azalması ve hükümetin politika desteğinin deflasyonun kısa ömürlü olacağına işaret ettiğini, ancak tüketici talebinin hala çok zayıf olduğunu sözlerine ekledi.
Morgan Stanley'in baş Asya ekonomisti Chetan Ahya, "Mevcut durumda, politika yapıcılar nihayet politika gevşemesini ele alıyor ve bu çabaların toplam talepte net iyileşme işaretleri görülene kadar sürdürüleceğine inanıyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak geçmişten aldığımız dersler ışığında, toparlanmanın ilk işaretleri görüldüğünde politikaların zamanından önce sıkılaştırılmasının borç-deflasyon döngüsüne girme riskini arttıracağını da göz önünde bulunduruyoruz."
Brezilya da tüketici fiyatlarının Temmuz ortasına kadar olan ayda beklenenden daha fazla düşmesiyle dezenflasyonist güçleri deneyimliyor. Merkez bankası geçen hafta faiz oranlarını 50 baz puan düşürdü.
Moody's tarafından bazı kredi kuruluşlarının notunun düşürülmesinin ABD bankalarının ve ekonomisinin sağlığına ilişkin korkuları yeniden alevlendirmesinin ardından Wall Street geceyi geniş çaplı bir satış dalgasıyla düşüşle tamamladı. Dow (.DJI) %0,5, S&P 500 (.SPX) %0,4 ve Nasdaq Composite (.IXIC) %0,8 değer kaybetti.
İtalyan hükümeti Salı günü bankaların yüksek faiz oranlarından elde ettiği karlara bir defaya mahsus %40 vergi koyarak piyasaları şok etti ve bölgesel bankacılık hisselerini (.SX7E) %3,5 aşağı çekti.
Daha sonra yeni verginin toplam varlıkların %0,1'inden fazla olmayacağını söyledi.
Uzun vadeli Hazine tahvillerinin getirileri, 42 milyar dolarlık üç yıl vadeli tahvil satışına gösterilen yoğun ilginin ardından Asya'da daha da geriledi. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi, gecelik 5 baz puan düşerek bir haftanın en düşük seviyesi olan %3,9840'a kadar indikten sonra 2 baz puan gerileyerek %4,004 oldu.
Faizlere duyarlı iki yıllık getiri, önceki seansı büyük ölçüde yatay tamamladıktan sonra 1 baz puan geriledi.
Piyasalar Perşembe günü açıklanacak olan ve manşet enflasyonun Temmuz ayında hafif bir artışla yıllık %3,3'e yükseldiğini, çekirdek enflasyonun ise değişmeyerek %4,8'de kaldığını göstermesi beklenen ABD enflasyon raporunu bekliyor.
ABD doları, güvenli liman talebiyle bir gecede %0,5 artarak para birimleri sepeti karşısında 102,49 seviyesinde tutundu.
Riske duyarlı Avustralya doları, 0,6536 dolara geri dönmeden önce gece boyunca önemli bir destek seviyesini aştı.
Başka yerlerde, petrol fiyatları marjinal olarak düştü. Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,2 düşüşle varil başına 86,02 $'a gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri de %0,2 düşüşle 82,73 $'a geriledi.
Altın fiyatı hafif bir yükselişle ons başına 1.927,67$ oldu.