Asya hisseleri durgunlaştı, yen euro karşısında rekor düşük seviyeye indi

Asya hisseleri yeni haftada durgunlaşırken, yen ise euro karşısında rekor düşük seviyeye indi.

Asya hisseleri Salı günü durgun seyrederken, zayıf düşen yen euro karşısında rekor düşük seviyeyi gördü, ancak müdahale riski ABD doları karşısında daha fazla zayıflamayı engelledi.

Hazine tahvilleri, Cuma günü açıklanacak önemli ABD fiyat verileri öncesinde temkinli bir seyir izledi. Perşembe günü yapılacak ilk ABD başkanlık tartışması ve hafta sonu yapılacak Fransa seçimlerinin ilk tur oylaması nedeniyle yatırımcılar, büyük ekonomilerdeki siyasi değişimlerin pozisyonlarını nasıl etkileyebileceği konusunda temkinli davranmaya devam ediyor.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi son üç seansta %1,4 düştükten sonra %0,3 yükseldi. Japonya'nın Nikkei %0,5 yükseldi.

MSCI Asya-Pasifik ex-Japonya IT endeksi %0,5 düştü. Tayvan hisseleri %0,4 düştü.

Wall Street'te gece boyunca Nasdaq yatırımcıların teknoloji hisselerinden çıkması ile birlikte yapay zeka öncüsü Nvidia'nın %7'lik düşüşüyle %1'in üzerinde değer kaybetti. Dow Jones ise %0,7'lik bir yükselişle son bir ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

S&P 500 vadeli işlemleri ve Nasdaq vadeli işlemleri yatay seyretti.

Capital.com'un kıdemli analistlerinden Kyle Rodda, "Fiyat hareketlerinin ay sonu ve çeyrek sonu pozisyonlanmalarından kaynaklandığı görülürken, piyasalarda neyin teknik faktörlere neyin temel faktörlere atfedilebileceğini tahmin etmek zor" dedi ve ekledi:

"Kur beklentilerinde ve kazanç görünümünde çok az değişiklik olmasına rağmen teknoloji sektöründeki satışlar, yatırımcıların bu çeyreğin büyük kazananlarını azalttığına işaret ediyor olabilir."

Hong Kong'un Hang Seng endeksi %0,9 yükselirken, Çin hisse senetleri hafifçe yükseldi ve mavi çipler %0,1'lik hafif bir kazanç elde etti.

Çinli tüketicilerin sağlığına ilişkin endişe verici bir işaret olarak, e-ticaret satışlarının geçen hafta sona eren 618 alışveriş festivali sırasında ilk kez gerilediği belirtildi.

Kral doları, son dönemdeki geniş tabanlı kazanımların ardından gece boyunca biraz geriledi. Dolar endeksi, başlıca para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında bir gecede %0,3 değer kaybederek 105,46 seviyesinde yatay seyretti.

Yen %0,1 artışla dolar başına 159,45 seviyesine yükseldi, ancak Japon yetkililerin para birimindeki hızlı düşüşleri durdurmak için piyasaya müdahale ettiği Nisan sonundan bu yana görülmemiş seviyelere yakın seyrediyor.

Japonya Baş Kabine Sekreteri Yoshimasa Hayashi Salı günü yaptığı açıklamada yetkililerin döviz hareketlerini yakından izlediğini ve aşırı oynaklığa uygun şekilde karşılık vereceklerini söyledi.

Ancak para birimi diğer önemli para birimleri karşısında zayıflamaya devam etti ve Euro büyük bir direnç kırarak bir gecede 171,49 yen ile rekor seviyeye ulaştı. Son olarak %0,1 düşüşle 171,08 yen seviyesindeydi.

Avustralya doları da carry trade işlemlerine olan ısrarlı talep sayesinde altıncı seansta 17 yılın en yüksek seviyesi olan 106,38 yene tırmandı.

Önümüzdeki günlerde, çok izlenen ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi Cuma günü açıklanacak. Fed'in tercih ettiği çekirdek enflasyon endeksindeki yıllık büyümenin Mayıs ayında %2,6 ile üç yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesine gerilemesi bekleniyor.

Düşük bir sonuç, piyasada Fed'in Eylül ayı gibi erken bir tarihte faiz indirimine gideceğine dair bahisleri güçlendirebilir ki vadeli işlemlerde bu ihtimal şu anda %65 olarak fiyatlanıyor. Bu yıl için iki faiz indirimi fiyatlanıyor.

Hazine tahvilleri, katalizör eksikliği nedeniyle hafta içinde çoğunlukla istikrarlı seyretti. İki yıllık tahvil getirisi %4,7255 seviyesinde kalarak haftalık bazda çok az değişiklik gösterirken, 10 yıllık tahvil getirisi 1 baz puanlık düşüşle %4,2341'e geriledi ve haftalık bazda 2 baz puan düştü.

Petrol fiyatları gün içinde yatay seyretti. Brent vadeli işlemleri varil başına 85,95$'da tutunurken, ABD ham petrolü çok az değişerek varil başına 81,60$'da kaldı.

Altın fiyatları %0,3 düşüşle ons başına 2.325,52$'a geriledi.