Asya hisseleri sallanıyor; Bitcoin 'Trump ticareti' ile yükseliyor

Asya hisseleri Pazartesi günü Çin hisselerindeki zayıflığın baskısı altında pozitif bölgeye girip çıktı, ancak "Trump ticareti" artmaya devam ettikçe bitcoin üç ayın zirvesine ulaştı.

Asya borsaları yeni haftaya çalkantılı bir şekilde başlarken Bitcoin Trump'ın seçimleri kazanacağı yönünde beklentinin artmasıyla yükselişini sürdürüyor. Altın, Orta Doğu'daki çatışmalar ve son derece yakın geçen ABD başkanlık seçimleri nedeniyle yeni bir rekor seviyeye ulaştı ve sarı metalin küresel belirsizliklerin arasında tercih edilmeye devam etmesi bekleniyor.

Pekin'in ilk olarak Eylül ayının sonlarında açıkladığı bir dizi teşvik önlemine ilişkin iyimserlik, yatırımcıların politika yapıcılardan daha fazla mali desteğe ilişkin daha fazla ayrıntı beklemesi nedeniyle son günlerde temkinliliğe dönüştü.

Çin Pazartesi günü gösterge borç verme oranlarını düşürse de, bu hamle bekleniyordu. Hong Kong hisse senetleri en son %0,6 düşerken, Çin'in mavi çip endeksi kayıplar ve kazançlar arasında gidip geldi. Şanghay Bileşik Endeksi %0,36 değer kazanırken, son olarak %0,4 artışla işlem gördü.

Bu durum, MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksindeki son olarak %0,11'lik marjinal bir artışla kazançları sınırladı ve ABD hisse senetlerinin Cuma günü üst üste altıncı hafta kazanç kaydetmesinin ardından hissiyatta bir geri adım oldu.

Japonya Nikkei %0,34 yükseldi.

Çin teşviklerine ilişkin daha fazla detayın ortaya çıkması biraz zaman alabilir. Şanghay'daki JP Morgan Varlık Yönetimi'nde küresel piyasa stratejisti olan Chaoping Zhu, "Ulusal Halk Kongresi Daimi Komite toplantısından somut planlar için Ekim sonu veya Kasım başına kadar beklememiz gerekebilir" dedi.