Asya'da özel kredi piyasalarında dikkat çeken büyüme

Asya'nın özel kredi piyasaları, köşeye sıkışan borçlu ve borç veren buldukça gelişiyor.

Küresel ticari gayrimenkul hizmetleri firması JLL, kamu borç ve kredi piyasalarının Arizona'daki bir emlak projesini finanse etmekten kaçındığını görünce, özel kredi piyasalarına yöneldi ve krediyi kolayca aldı.

Gayrimenkul şirketi Five Star Development'a verilen 585 milyon dolarlık yeniden finansman kredisi, gecelik faizler üzerinden açıklanmayan bir farkla, muhtemelen herhangi bir banka kredisi veya tahvilden daha pahalıydı.

Ancak JLL Sermaye Piyasaları Genel Müdürü Bryan Clark, kamu borç piyasalarında, kredi verenlerin inşaat projelerini finanse etme konusundaki isteksizliği, borç piyasalarındaki dalgalanma ve finansman sağlayabilen kredi verenlerin bile bu büyüklükte bir krediyi "yazamaması veya yazmak istememesi" gibi zorluklar olduğunu söylüyor.

Bu arada, özel kredi kuruluşlarının bu tür finansmanlar için kullanabilecekleri "önemli miktarda likiditeleri" vardı ve bu da doğru bir seçim olduğunu kanıtlıyordu.

Mayıs ayında açıklanan anlaşma, emeklilik fonları ve varlık yöneticileri gibi uzun vadeli borç verenlerin zengin getirileri kilitlemek istedikleri ve kamu piyasaları tarafından engellenen çaresiz borçlularla buluştukları gelişen özel kredi piyasasındaki anlaşmalardan biri.

Gayrimenkul geliştiricilerinin yanı sıra, özel piyasalara akın eden borçlular arasında, özel sermaye ihracı daha geniş borsa dalgalanmaları ve sektörde 'aşağı tur' olarak bilinen değerlemelerinin derinleşen iskontoları nedeniyle engellenen özel şirketler ve yeni kurulan şirketler yer alıyor.

Kredi verenler de "likidite azlığı primi" nedeniyle daha yüksek getiri beklentisiyle kuyruğa giriyor.

Uzun süredir Batılı meslektaşlarının gerisinde kalan Asya da bu trendi yakaladı. Yatırım firması Muzinich & Co. kısa süre önce 500 milyon dolarlık Asya Pasifik özel borç stratejisini kapattığını duyurdu.

Muzinich'in Asya Pasifik CEO'su Andrew Tan, özel kredi getirilerinin tipik olarak üç yıllık bir işlem için yaklaşık %10 ila %18 arasında bir getiri sağladığını söyledi.

Tan, "Asya'da özel krediler giderek artıyor," dedi. "Asya bu yolculuğun henüz başında."

Buna karşılık, ICE BofA küresel yüksek getiri endeksi (.MERHW00) yaklaşık %8,3 efektif getiriye sahiptir.

Oldukça opak ve büyük ölçüde düzenlenmemiş özel kredi piyasasına girmek için büyük planları olan diğerleri arasında Hong Kong merkezli PAG, Bain Capital, Hindistan'ın Kotak Mahindra Bankası ve Hong Kong'un ADM Capital'i yer alıyor.

Dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock (BLK.N), geçtiğimiz ay perakende özel kredi fonunu piyasaya sürdü.

Kote edilmemiş altyapı ve özel sermayeye yatırım yapan 15 milyar dolarlık bir özel piyasalar portföyü işleten Avustralyalı süper emeklilik fonu UniSuper, portföyünü büyütmek istiyor.

UniSuper'in özel piyasalar müdürü Sandra Lee, "Sadece fırsatlara bakıldığında, kendimizi potansiyel olarak 3 ila 5 milyar dolar daha (yaparken) görebiliriz" dedi.

Barclays'in verileri, iş geliştirme şirketlerinin - genellikle küçük ve orta ölçekli özel şirketlere yatırım yapan kapalı uçlu yatırım fonları - yönetimi altındaki küresel varlıkların bu yılın ilk çeyreğinde 280 milyar dolara ulaştığını ve iki yıl önceki miktarın neredeyse iki katına çıktığını gösteriyor.

Bu patlamanın arkasındaki en büyük etkenler, oldukça agresif küresel parasal sıkılaştırma döngüsü ve bankaların kredi verme konusunda daha temkinli davranmasına yol açan ABD bölgesel bankacılık sektörü çalkantıları olmuştur.

Barings'in Asya Pasifik özel finans grubu başkanı Shane Forster, "Son bankacılık endişeleri gibi şeyler... volatiliteyi besliyor ve piyasalar belirsizliği besliyor, bu daha çok kamu borç piyasalarını etkiliyor ve bulduğunuz şey, bu piyasaların ya tamamen kapandığı ya da en iyi borçlular dışında herkes için kapandığıdır" dedi ve ekledi:

"Yatırımcıların özel borçlanmaya olan talebinin şu anda oldukça yüksek olduğunu söylemek yanlış olmaz... Bunun nedeni de varlık sınıfının cazibesini görmeleridir."

UBS Varlık Yönetimi'nin APAC küresel egemen piyasalar başkanı Benno Klingenberg-Timm, başta Asya Pasifik olmak üzere emtia ihracatçısı ekonomiler ve emtia ihracatçısı olmayan ülkelerden gelen egemen varlık fonlarının da özel sermaye, gayrimenkul, altyapı ve emtia bağlantılı yatırımları içeren özel piyasalara büyük bir tahsisat yaptığını söyledi.

"Bunlar likidite azlığı primini toplamayı amaçlayan çok uzun vadeli fonlardır" dedi ve ekledi:

"Misyonları ve yetkileri uzun vadeli servet yaratma ve getiri maksimizasyonuna yöneliktir, (bu da) bu stratejileri mümkün kılmaktadır."