Avrupa piyasaları Perşembe günü şirketlerin mali sonuçlarındaki dalgalanma ve Wall Street'teki satış dalgasının etkisiyle geriledi.
Avrupa borsalarının göstergesi niteliğindeki Stoxx 600 Endeksi yüzde 1,42 düşerken, teknoloji sektörü endeksi yüzde 2,58 oranında değer kaybetti. Şu sıralarda Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,50 İngiltere FTSE endeksi yüzde 0,58 ve Fransa CAC 40 Endeksi yüzde 2,33 oranında kayıpla işlem görüyor.
Tüketim ürünleri devi Unilever'in satışlarında gözlenen artış tahminlerin altında kalsa da şirket tarafından yıl sonu için satış ve kar beklentisinin yukarı çekilmesinin ardından değer kazanarak yüzde 5 arttı.
Çarşamba günü hisse senedi piyasalarında Avrupa bankalarının ilgi odağı olmasının ardından yatırımcılar artık Nestle, otomobil üreticisi Renault ve İsviçreli sağlık şirketi Roche gibi şirketlerin sonuçlarını değerlendiriyor.
Jeep ve Dodge markalarının üreticisi Stellantis, ilk yarı net karında yüzde 48'lik bir düşüş bildirdi ve bu düşüşü azalan hacimlere, geçici üretim boşluklarına ve Kuzey Amerika'daki daha düşük pazar payına bağladı.
Bu arada Fransız lüks ürünler grubu Kering'in hisseleri, gelirlerindeki keskin düşüş nedeniyle yedi yılın en düşük seviyesine geriledi.
Almanya tüketici güveni, euro bölgesi ve İngiltere'deki iş faaliyetlerine ilişkin veriler, önümüzdeki hafta euro bölgesi gayri safi yurt içi hasıla ikinci çeyrek baskısı öncesinde yayınlanacak.
Dikkatler, ABD'deki teknoloji odaklı satış dalgasına da odaklanacak.
Analistler, geçen hafta boyunca mega büyük hisse senetlerinden piyasanın daha döngüsel alanlarına doğru bir piyasa rotasyonu yaşandığını kaydetti; bu, Alphabet ve Tesla'dan gelen dönem karı rakamlarının hayal kırıklığı yarattığı Çarşamba günü daha da arttı.
Deutsche Bank stratejistleri Perşembe günkü notlarında, "Zayıf kazançlar ve zayıf verilerin birleşimi yatırımcı güvenini olumsuz etkilediği için piyasalar dün büyük bir düşüş gördü." dedi.
"Bu, çok büyük kayıplara yol açtı; Magnificent 7 (%-5,88), Eylül 2022'den bu yana en kötü gününü kaydetti ve sadece iki hafta önceki rekorundan %-10'un üzerinde düşüş yaşadıktan sonra teknik düzeltme bölgesinde kaldı."
Asya-Pasifik borsaları küresel hareketin etkisiyle geriledi. Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 3 düşerken, yen, Reuters'in Japonya Merkez Bankası'nın gelecek haftaki para politikası toplantısında faiz artırımını tartışmasının beklendiğini bildirmesinin ardından ABD doları karşısında güçlendi.