Avrupa borsaları güne ralli ile başladı 

Avrupa borsaları, ECB'nin faiz indireceği beklentisinin etkisiyle güne sert bir yükselişle güne başladı. 

Avrupa Borsalarının göstergesi niteliğindeki, Stoxx 600, tüm sektörler ve büyük borsalar yeşil renkte işlem görürken açılışta %1,07 arttı. Teknoloji ve madencilik hisseleri sırasıyla %2,5 ve %2,05 arttı.

İsviçreli ilaç firması Roche'un hisseleri, Çarşamba günü Temmuz ayında deneysel kilo verme hapının erken aşamadaki denemesinden elde edilen olumlu sonuçların sadece altı hastaya dayandığını söylemesinin ardından %4,5 düştü. Novo Nordisk hisseleri, yeni deneysel anti-obezite hapının mevcut Wegovy enjeksiyonundan daha etkili olabileceği haberi üzerine bir ayın en iyi gününe doğru ilerliyerek %3,29 yükseldi.

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) Perşembe günü faiz oranlarını tekrar 25 baz puan düşürmesi bekleniyor; bu, Eylül ayındaki bir indirimin potansiyelini "tamamen açık" olarak tanımladığı Haziran ayından bu yana ilk indirim olacak.

ECB'nin blok genelinde her türlü kredi ve ipotek fiyatını belirlemeye yardımcı olan temel faiz oranı, yıllardır süren agresif artışların ardından şu anda %3,75 seviyesinde.

ECB'nin toplantısı, ABD Merkez Bankası Fed'in 17-18 Eylül toplantısından sadece birkaç gün önce geliyor. Bu toplantıda kendi faiz indirimi döngüsüne başlaması bekleniyor.

Avrupalı ​​yatırımcılar ayrıca, Ağustos ayında tüketici fiyatlarında %0,2'lik bir artışı yansıtan ve yıllık enflasyon oranını Şubat 2021'den bu yana en düşük seviyesi olan %2,5'e getiren ABD'den gelen son tüketici fiyat endeksi raporunu da hazmediyorlar.

Aylık çekirdek TÜFE beklenenden biraz daha yüksek çıktı. ABD piyasaları, yatırımcıların verilerin Fed politikası için ne anlama geldiğini değerlendirmesiyle Çarşamba günü yükseldi.

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, yatırımcıların daha fazla enflasyon ve işgücü verisine hazırlanmalarıyla gecede bir miktar düştü ve Ağustos üretici fiyat endeksi, işsizlik başvuruları verilerinden önce Perşembe günü açıklanacak. Dow Jones tarafından ankete katılan ekonomistler, geçen ay manşet ve temel okumalarda %0,2'lik bir artış öngörüyor, bu önceki %0,1 ve %0,0'dan daha yüksek.

Dow Jones'a göre, 7 Eylül'de sona eren hafta için ilk işsizlik başvuruları verileri de bekleniyor ve bir önceki haftaki 227.000'den 225.000'e düşmesi bekleniyor.

Perşembe günü Avrupa'da başka önemli kazanç veya veri açıklaması yok.