Avrupa borsaları rekor seviyelere yükseldikten sonra geriliyor 

Avrupa hisseleri, merkez bankalarının para politikasını gevşetmelerine ışık tutacak yeni veriler beklenirken, rekor seviyeden geri çekiliyor.

Avrupa hisseleri, yatırımcıların büyük merkez bankalarının para politikasını gevşetmelerinin muhtemel hızına yeni bir ışık tutacak veri yoğun bir hafta için pozisyon almasıyla rekor seviyeden geri çekildi.

Avrupa borsalarının ortak göstergesi niteliğindeki Stooxx 600 endeksi, piyasalar için ilk işlem gününde %0,5 düştü. Çin fabrika faaliyetleri dördüncü ay üst üste daraldıktan ve dünyanın ikinci büyük ekonomisinde konut mülkü düşüşü kötüleştikten sonra Asya hisselerinde düşüş yaşandı. 

ABD hisse senedi vadeli işlemleri, S&P 500'ün Cuma günü tüm zamanların en yüksek seviyesine çok yaklaşarak kapanmasının ardından zayıfladı. Dolar sabit kalırken, nakit Hazine tahvilleri ABD İşçi Bayramı tatili nedeniyle kapalıydı.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, Eylül ayı hisse senetleri için son dört yılın en kötü aylarından biri olarak belirleniyor. Veriler, Wall Street'in korku göstergesi olan Cboe Volatilite Endeksi veya VIX'in son üç yıldır her Eylül ayında yükseldiğini gösteriyor.

Bu ay da farklı olmayabilir, Cuma günü yayınlanacak olan kritik ABD istihdam raporu Fed'in faiz oranlarını ne kadar hızlı veya yavaş düşüreceğine dair bir rehber görevi görecek ve ABD seçim kampanyası tüm hızıyla devam edecek. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, yatırımcılar Fed'in gevşeme döngüsünün bu ay başlayacağını ve 50 baz puanlık bir indirime gitme ihtimalinin dörtte bir olduğunu fiyatlıyor.

HSBC Holdings Plc'de Küresel Döviz Araştırmaları Başkanı Paul Mackel müşterilerine yazdığı bir notta, "Bu haftanın istihdam verileri muhtemelen FOMC'nin 25 veya 50 baz puanlık bir indirimle başlamasında belirleyici bir faktör olacak," diye yazdı. "Son Jackson Hole sempozyumunda, Fed Başkanı Jerome Powell istihdam durumunun daha fazla zayıflamasından kaçınmak konusunda belirli yorumlarda bulundu."

Cuma günkü rapordan iki gün önce, hükümet Temmuz ayındaki iş ilanları hakkında rakamlar yayınlayacak. İşgücü talebinin bir ölçüsü olan açık pozisyon sayısının üç aylık düşük seviyesi olan 8,1 milyona gerilemesi bekleniyor; bu, üç yıldan uzun bir süre önceki düşük seviyenin hemen üzerinde.


Avrupa Merkez Bankası'na gelince, Yönetim Kurulu üyesi Francois Villeroy de Galhau, Cuma günü yayınlanan bir röportajda, enflasyonda belirgin bir yavaşlama olduğunu gösterdikten sonra Eylül ayında faiz oranlarında bir indirim yapılmasını destekledi.

Başka bir yerde, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un iktidar koalisyonu, Pazar günü ülkenin doğusunda iki bölgesel seçimde cezalandırıldı ve aşırı sağ, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bir eyalet oylamasında zafer kazandı. Yine de, aşırı sağın parlamentoda temsil edilen diğer partiler tarafından dışlandığı için bir hükümet kurması pek olası değil.

Çin'in Sıkıntıları

Asya piyasalarında, Çin'de etkili olan, uzun süreli bir emlak piyasası düşüşünün dünyanın ikinci büyük ekonomisinde iç talebi sınırladı ve buna yönelik önlemler Çin'de büyümeyi canlandırmakta başarısız oldu.

Caixin Çin imalat verileri Pazartesi günü beklenmedik bir artış kaydederken, Ağustos ayında fabrika faaliyetinin resmi bir ölçüsünün dördüncü ay üst üste daralmasının ardından hissiyatı tersine çevirmekten uzak kaldı. 

Son ev satış rakamları, China Vanke Co.'nun Cuma günü geç saatlerde yirmi yıldan uzun bir süredir ilk kez altı aylık bir zarar bildirerek sektörün sıkıntılarını vurgulamasının ardından konut sektöründe kötüleşen bir durgunluk gösterdi.

Grow Investment Group'un baş ekonomisti Hao Ong Bloomberg'den David Ingles ve Yvonne Man'e verdiği bir röportajda. "Bence çok büyük bir sorun var - artık herkes bunu fark etti. Hükümetin önemli ölçüde daha fazlasını yapması gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

Petrol, OPEC+'ın Ekim ayından itibaren üretimi artırma planıyla ilerleyeceği yönündeki işaretler üzerine düşüşe geçti, Çin'deki ekonomik karşı rüzgarlar da artıyor. Altın ve demir cevheri de düşüş gösterdi.


Bu haftaki önemli olaylar:

Avro Bölgesi HCOB imalat PMI, Pazartesi

İngiltere S&P Küresel imalat PMI, Pazartesi

ABD piyasaları İşçi Bayramı tatili nedeniyle kapalı, Pazartesi

Güney Kore TÜFE, Salı

İsviçre GSYİH, TÜFE, Salı

Güney Afrika GSYİH, Salı

ABD inşaat harcamaları, ISM İmalat endeksi, Salı

Meksika işsizlik, Salı

Brezilya GSYİH, Salı

Şili faiz kararı, Salı

Avustralya GSYİH, Çarşamba

Çin Caixin hizmet PMI, Çarşamba

Jakarta'daki Bloomberg CEO Forumu, Çarşamba

Avro Bölgesi HCOB hizmet PMI, ÜFE, Çarşamba

Polonya faiz kararı, Çarşamba

Fed'in Bej Kitabı, Çarşamba

Kanada faiz kararı, Çarşamba

Güney Kore GSYİH, Perşembe

Malezya faiz kararı, Perşembe

Filipinler TÜFE, Perşembe

Tayvan TÜFE, Perşembe

Tayland TÜFE, Perşembe

Avro Bölgesi perakende satışları, Perşembe

Almanya fabrika siparişleri, Perşembe

ABD ilk işsizlik başvuruları, ADP istihdamı, ISM hizmet endeksi, Perşembe

Avro Bölgesi GSYİH, Cuma

ABD tarım dışı istihdam bordroları, Cuma

Kanada işsizliği, Cuma

Şili TÜFE, Cuma

Kolombiya TÜFE, Cuma

Piyasalardaki bazı ana hareketler:

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600, Londra saatiyle 08:22 itibarıyla %0,5 düştü

S&P 500 vadeli işlemleri %0,3 düştü

Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,4 düştü

Dow Jones Sanayi Ortalaması vadeli işlemleri %0,2 düştü

MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,4 düştü

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %0,4 düştü

Para birimleri

Bloomberg Dolar Spot Endeksi çok az değişti

Avro %0,1 artarak 1,1062 dolara yükseldi

Japon yeni çok az değişti Dolar başına 146,28

Offshore yuan dolar başına %0,2 düşerek 7,1071'e geriledi

İngiliz sterlini %0,1 yükselerek 1,3141 dolara yükseldi

Kripto paralar

Bitcoin %1,4 düşerek 57.598,28 dolara geriledi

Ether %2,4 düşerek 2.442,94 dolara geriledi

Tahviller

10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi %3,90'da çok az değişti

Almanya'nın 10 yıllık getirisi üç baz puan artarak %2,33'e yükseldi

İngiltere'nin 10 yıllık getirisi üç baz puan artarak %4,05'e yükseldi

Emtialar

Brent ham petrolü %0,6 düşerek varil başına 76,50 dolara geriledi

Spot altın %0,2 düşerek ons ​​başına 2.498 dolara geriledi