Avrupa Hisseleri ABD istihdam verisi öncesi yatay seyrediyor 

Avrupa hisseleri ve ABD vadeli işlemleri, faiz oranlarının yolunu belirlemeye yardımcı olacak önemli Amerikan iş verilerinin öncesinde yatay bir seyir izliyor.

BORSATEK.COM - Avrupa hisseleri ve ABD vadeli işlemleri, faiz oranlarının yolunu belirlemeye yardımcı olacak önemli Amerikan iş verilerinin öncesinde dalgalandı. Orta Doğu'daki artan gerginliklerin neredeyse bir yıldır görülen en büyük günlük sıçramaya yol açmasının ardından petrol fiyatlarındaki yükseliş hafifledi.

Stoxx 600 endeksi, Çin teşviklerine ilişkin iyimserliğin azalmasıyla haftalık bir kayba hazır bir şekilde çok az değişti. Hazine tahvilleri Perşembe günü satışların ardından sabit kaldı ve yatırımcıların agresif ABD faiz indirimleri beklentilerini azaltmasıyla doların güçlendiğine dair bir endeks yaklaşık altı ayın en büyük haftalık kazancına doğru ilerledi.

Tüm jeopolitik belirsizliklerin ortasında yatırımcılar, Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi ile ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin daha fazla sinyal arıyor. Eylül ayında işsizlik oranının %4,2'de sabit kalması ve bordroların 150.000 artması bekleniyor.

PGIM baş yatırım stratejisti Robert Tipp, "Büyümede istikrara kavuşma veya yeniden hızlanma belirtisi olabilecek her şey, piyasaları faiz oranı indirimlerinin mevcut agresif fiyatlandırmasını yeniden değerlendirmeye zorlayacaktır" dedi.

Batı Teksas Petrolü ve Brent ham petrolü, her ikisi için de %5'ten fazla bir artışın ardından Perşembe günü bir aylık zirveye ulaştıktan sonra hafifçe düştü. Bu kazanımlar, Başkan Joe Biden'ın gazetecilere ABD'nin İran petrol tesislerine yönelik olası İsrail saldırılarını destekleyip desteklememeyi tartıştığını söylemesinin ardından geldi.

Perşembe günü yayınlanan verilerde güçlü bir ABD ekonomisinin başka işaretleri de vardı.

Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün hizmet endeksi, Wall Street tahminlerinin önünde Şubat 2023'ten bu yana en iyi okumasını kaydetti. ABD işsizlik yardımları için başvurular geçen hafta sınırlı sayıda işten çıkarmayla tutarlı bir seviyeye hafifçe yükseldi. Yardım alan kişi sayısının bir temsilcisi olan devam eden başvurular, önceki haftaya göre çok az değişti.

DBS Bank Ltd.'de döviz ve kredi stratejisti olan Wei Liang Chang, bir araştırma notunda, "ABD doları, Orta Doğu riskleri arasında güvenli liman talebiyle desteklenebilir ve özellikle ABD bordroları yukarı yönlü sürpriz yaparsa, daha da desteklenebilir" diye yazdı. "Jeopolitik riskler carry trade'lere olan iştahı kısıtladığı için yen de bundan faydalanabilir"

Bu haftaki önemli olaylar:

ABD tarım dışı bordroları, Cuma

Piyasalardaki bazı önemli hareketler:

Hisse senetleri

Stoxx Europe 600, Londra saatiyle 08:23 itibarıyla %0,2 arttı

S&P 500 vadeli işlemleri çok az değişti

Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,2 arttı

Dow Jones Endüstri Ortalaması'ndaki vadeli işlemler çok az değişti

MSCI Asya Pasifik Endeksi %0,4 arttı

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi %0,5 arttı