Avrupa Merkez Bankası (ECB), Avro bölgesindeki faiz oranlarını değiştirmeyip yüzde 0,25'te bıraktı. ECB, bugün Brüksel'de düzenlediği yönetim kurulu toplantısında faiz oranlarını değiştirmeme kararı adı. Banka, politika faizini yüzde 0,25'te, mevduat faizini yüzde 0'da, marjinal borç verme faizini yüzde 0,75'te bıraktı. ECB, enflasyonun bu yıl yüzde 1, 2015'te yüzde 1,3 ve 2016'da yüzde 1,5 olmasını beklediğini açıkladı.
Belçika Merkez Bankası'nın ev sahipliğinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Draghi, düzenli ekonomik ve parasal analizlere dayanarak, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını kaydetti. Draghi, gelen bilgilere göre Avro bölgesinin ılımlı büyümesinin, değerlendirmeleri doğrultusunda devam ettiğini dile getirdi.
İleriye dönük olarak ekonomik gelişmeleri ve para piyasalarını yakından izleyeceklerini vurgulayan Draghi, "Gerekirse para politikasını gevşetme konusunda hızlı hareket edeceğiz. ECB anahtar faiz oranlarının uzun bir süre mevcut seviyelerde ya da daha düşük seviyelerde kalacağın ilişkin beklentilerimizin devam ettiğini yineliyoruz" ifadelerini kullandı.
ECB Yönetim Kurulu'nun çok uzun süreli düşük enflasyon riskleriyle yetkisi dahilinde etkin bir şekilde başa çıkmak için geleneksel olmayan enstrümanları da kullanma konusunda hem fikir olduğunu ifade eden Draghi, enflasyon görünümü ve özel sektör banka kredilerinin durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi ve analizin ise haziran ayında mümkün olacağını aktardı.
Haziranda düşük enflasyona yönelik harekete geçilip geçilmeyeceğine ECB ekonomistlerinin gelecek ay hazırlayacakları öngörüler doğrultusunda karar verilebileceğini kaydeden Draghi, “Yönetim Kurulu, gelecek sefer eyleme geçilmesi konusunda rahat” ifadesini kullandı.
ECB, orta vadeli enflasyon hedefi olarak yüzde 2’yi belirlemişti ancak 18 üyeli Avro bölgesinde nisan ayı enflasyon oranı yüzde 0,7 olarak belirlendi.
Draghi, enflasyonun gelecek dönemde aynı seviyelerde seyredebileceğini, 2015’te yükselmeye başlayacağını ve ancak 2016’nın sonunda belirlenen hedefe yaklaşacağını ifade etti.
Draghi, ayrıca gelişen piyasalardaki risklerin ve jeopolitik risklerin ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.
Avronun değer kazanmasının enflasyonu daha da düşürebileceğine dikkati çeken Darghi, bu durumu ciddi endişe kaynağı olarak tanımlayarak, “Bu endişenin üzerine eğilmeli” diye konuştu.