Avrupa Merkez Bankası faizleri ve büyüme beklentisini düşürdü 

Avrupa Merkez Bankası, Perşembe günü faiz oranlarını düşürdü ve düşük enflasyon ve ekonomik büyümenin frene biraz basmasına izin verdiğini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası, Perşembe günü faiz oranlarını düşürdü ve düşük enflasyon ve ekonomik büyümenin frene biraz basmasına izin verdiğini söyledi.

 Banka, mevduat faiz oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 3,75'ten yüzde 3,50'ye indirdi. Bu adım, ekonomik büyümeyi desteklemek ve enflasyonu dengelemek için beklenen bir hamle olarak değerlendiriliyor.

ECB, refinansman ve marjinal fonlama faizlerinde de 60 baz puan indirim gerçekleşti. İndirimin ardından refinansman faiz oranı yüzde 4,25'ten yüzde 3,65'e, marjinal fonlama faizi ise 4,50'den 3,90'a düştü.

Üç ay içindeki ikinci faiz indirimi, ECB'nin politikasında, bir nesildeki en kötü enflasyon dalgasının geçen yıl borçlanma maliyetlerini rekor seviyelere çıkarmasına neden olmasının ardından kademeli bir normalleşmeye işaret ediyor.

ECB, "Yönetim Konseyi'nin enflasyon görünümü, altta yatan enflasyon dinamikleri ve para politikası iletiminin gücü hakkındaki güncellenmiş değerlendirmesine dayanarak, para politikası kısıtlamasının derecesini yumuşatmak için bir adım daha atmak artık uygun" dedi.

Avrupa Merkez Bankası, Perşembe günü 2024 ekonomik büyüme projeksiyonunu düşürdü ancak enflasyonun 2025 yılı sonuna kadar %2 hedefiyle genel olarak uyumlu olduğunu görüyor.

ECB, son üç yıldır kontrolden çıkan enflasyonla mücadele etti ancak fiyat baskıları açıkça hafifledikçe Haziran ayında faiz oranlarını rekor seviyelerden düşürmeye başladı.

Zayıf büyüme, enflasyonun azalmasının temel nedenlerinden biridir ve avroyu paylaşan 20 ülkede gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu yıl %0,8 oranında genişlediği görülmektedir; bu, üç ay önce yapılan %0,9'luk tahminin altındadır.

Enflasyon, gelecek yıl ECB'nin %2 hedefinin üzerinde %2,2 olarak görülüyor ancak tahminlerin gidişatı, yılın ikinci yarısında hedefe doğru bir düşüş olduğunu gösteriyor.