Avrupa Rusya üzerinden geçen mallara yasak getiriyor

Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıl uygulamaya koyduğu yaptırımların vidalarını sıkmaya çalışırken Rusya üzerinden transit geçen birçok mala yasak getirmeye hazırlanıyor.

Teklifler hakkında bilgi sahibi olan kişilere göre, transit yasağı çeşitli araç türleri de dahil olmak üzere çok sayıda teknoloji ve diğer malları kapsayacak, ancak tüm ürünlerin Rusya üzerinden üçüncü ülkelere seyahat etmesi yasaklanmayacak.

Yasak, Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanmakta olan yeni bir yaptırım paketinin parçası olacak.

Moskova yaptırım uygulanan bazı teknolojiler üzerindeki kısıtlamaları aşmayı başardı. Bloomberg tarafından daha önce bildirilen ticaret verileri, AB ve diğer müttefik ülkelerde üretilen gelişmiş çip ve entegre devrelerin Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kazakistan gibi üçüncü ülkeler üzerinden Rusya'ya gönderildiğini gösteriyor.

Diğer raporlar, Finlandiya ve Estonya dahil olmak üzere Rusya'ya sınırı olan bazı AB ülkelerinin Orta Asya ülkeleriyle ticaretinde bir artış olduğunu ve bu malların genellikle Rusya üzerinden transit geçtiğini ortaya koymuştur. Raporlara göre bazı ürünler Rusya'da kalıyor ya da üçüncü ülkelerden Rusya'ya yeniden ihraç ediliyor.

Bloomberg tarafından görülen bir belgeye göre Polonya, Estonya ve Litvanya, Rusya'nın askeri, havacılık ve uzay endüstrileri tarafından kullanılabilecek mal ve teknolojilerin yanı sıra Moskova'nın endüstriyel kapasitesini arttırmaya katkıda bulunabilecek ürünlere Rusya üzerinden transit geçiş yasağı getirilmesi için AB'ye baskı yapıyordu.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana AB'nin 11. yaptırım paketi olacak olan yeni yaptırım önerilerinin, hareketlerinin izlenmesine olanak tanıyan navigasyon sistemlerini açmayan tanker ve gemileri de hedef alabileceği belirtildi.

AB'nin yürütme organının bir araya getirdiği paketin ana odağı, boşlukları kapatmak ve üçüncü ülkelerdeki şirketler de dahil olmak üzere mevcut kısıtlamaların etrafından dolaşmak olacak.

Çok sayıda üye ülkenin, Ukrayna'nın Zaporizhzhia atom santralinin devralınmasındaki rolü ve burada çalışan personelin kaçırılmasındaki suç ortaklığı iddiaları nedeniyle firmaya yaptırım uygulanması çağrısında bulunmasına rağmen, paketin Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'u hedef alma ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor. Söz konusu kişiler, çok sayıda üye ülkenin Rusya'nın nükleer sektörüne yaptırım uygulanmasına karşı çıkmaya devam ettiğini söyledi.

Söz konusu kişilerden biri, önlemler paketinin yaklaşık 30 yeni listelemenin yanı sıra çeşitli firma ve kuruluşlara yönelik daha fazla kısıtlamayı da içermesinin beklendiğini söyledi.

Tekliflerin kabul edilmesi için tüm üye devletlerin desteğine ihtiyaç vardır ve diplomatik temsilcilere resmen sunulmadan önce ya da paketin kabul edilmesine yönelik görüşmeler sırasında değişebilir.