Eskiden Avrupa Birliği'nin en büyük tedarikçisi olan Rusya'dan gelen akışlar, ülkenin geçen yıl Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, giderek sıkılaşan yaptırımların da etkisiyle günde bir milyon varilden fazla azaldı.
Irak'ın Akdeniz'deki bir Türk limanı üzerinden Avrupa'ya ulaşan sevkiyatları durdurması nedeniyle bu kesintiler şimdi daha da sertleşmeye başladı. Buna ek olarak, Rusya'nın da aralarında bulunduğu OPEC+ üreticileri önümüzdeki aydan başlayarak Temmuz ayına kadar üretimi günde yaklaşık 1,6 milyon varil azaltacak arz kısıntıları açıkladı.
Avrupa için bu kayıp talihsiz bir zamana denk geliyor. Rus ve Irak kaliteleri benzer yoğunluk ve sülfür kalitesine sahip ve Asya'daki rafineriler -özellikle Çin- temel besin maddelerini oluşturan petrol talebini arttırıyor.
Energy Aspects Ltd. analistleri Amrita Sen ve Christopher Haines, ham petrol de dahil olmak üzere küresel petrol piyasalarını ele aldıkları son notlarında, "Avrupa ve Asya arasında zorlu bir mücadele bizi bekliyor ve Asya variller için Avrupa'yı geride bırakabilir, bu da potansiyel olarak Avrupa'nın ham petrol piyasasını dengelemek için kesinti yapmasını tetikleyebilir" dedi.
Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, AB Mart ayında günde 95,000 varil Rusya menşeli Ural ham petrolü ithal ederken, bu rakam geçen yılın Şubat ayında günde yaklaşık 1.2 milyon varildi. Tüm kargolar, AB'nin Rusya'dan deniz yoluyla ham petrol ithalatına uyguladığı yaptırımlardan muaf olan Bulgaristan'a sevk edildi.
Energy Aspects'e göre Avrupa, 2022 ilkbaharından bu yana Rus tedarikinin en az dörtte birini Orta Doğu'dan gelen ham petrolle ikame etti. Uluslararası Enerji Ajansı bu ayın başlarında yayınladığı aylık raporunda, Norveç ve Angola'dan ABD'ye Atlantik Havzası'ndan gelen akışların da bu yılın ilk üç ayında arttığını belirtti.
Ancak şimdi Orta Doğu'dan gelen yeni bir sorun var. Geçen aydan bu yana, Irak'ın Kürt bölgesinden günde yaklaşık 450,000 varil ham petrol sevkiyatı bir ödeme anlaşmazlığı nedeniyle durduruldu. Tanker takip verilerine göre Mart ayında, Türkiye'nin Ceyhan limanı üzerinden sevk edilen bu petrolün günlük en az 169,000 varili AB ülkelerine gitti.
Orta Doğulu üreticiler de yeni yerel rafinerilerde işlemeyi artırmak için kendi petrollerini daha fazla kullandıklarından, kısıtlamalar ham petrol piyasasındaki sıkışıklığı artırıyor.
Akdeniz'de, Irak'ın Basrah Medium gibi kükürt seviyeleri nedeniyle genellikle diğerlerine kıyasla büyük ölçüde indirimli olan türlerin fiyatları, birçok tüccarın çok pahalı olarak gördüğü bir seviyeye yükseldi.