Avrupa'da ralli devam ediyor

Avrupa borsaları New York borsasının değer kaybettiği haftada rekor kırmaya devam ederken, bölge genelinde gelecek hafta açıklanacak enflasyon verileri varlık fiyatlarında oynaklığı artırabilir.

Avro Bölgesi ve Almanya'da uzun bir aradan sonra yükselen yatırımcı güveni risk iştahının artmasında etkili olurken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sonrası ekonomik toparlanmaya ilişkin olumlu haber akışı sürüyor.

Almanya'da kasım Zew beklentiler endeksi 31,7 ile beklentileri oldukça geride bırakırken, Avro Bölgesi'nde 25,9'a yükseldi.

Hafta içinde Rus enerji şirketi Gazprom'un kasım ayı için Avrupa'daki 5 yer altı depolama tesisine gaz pompalanmasına başlandığını bildirmesi sonrası Avrupa'da vadeli doğal gaz kontratı 80 avronun altına geriledi.

İngiltere 3. çeyrek büyüme yıllık bazda yüzde 6,6'yla beklentilere paralel gerçekleşirken, sanayi üretimi aylık yüzde 0,4 azalarak piyasa öngörülerinin gerisinde kaldı.

Almanya'da TÜFE piyasa tahminleri yönünde aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,5 arttı.

Avro, dolar karşısında Temmuz 2020'den bu yana en düşük seviye olan 1,1444'e gerilerken, yüzde 1,07 değer kaybetti.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzde 0,25 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,72 artışla haftalık kapanış rekoru kırarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,60 değer kazandı. İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzde 0,2 geriledi.

Gelecek hafta, pazartesi dış ticaret dengesi, salı İngiltere'de işsizlik ve Avro Bölgesi'nde büyüme, çarşamba Avro Bölgesi ve İngiltere'de TÜFE ve cuma Almanya'da ÜFE verileri takip edilecek.