Babacan, bugün açıklanan büyüme rakamlarını değerlendirerek, "Olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye devam etmektedir" dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, 1. çeyrek büyüme rakamlarıyla ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.
Babacan'ın değerlendirmesi şöyle:
"Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2015 yılı ilk çeyreğine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla (GSYH) büyüme rakamları açıklanmıştır. İlk çeyrekte GSYH bir önceki yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 2,3 seviyesinde artış kaydetmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış GSYH ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 oranında artış göstermiştir. Olumsuz dış ekonomik koşullara ve buna bağlı olarak finansal piyasalardaki dalgalanmalara rağmen Türkiye ekonomisi beklentilerin üzerinde büyümeye devam etmektedir.
2015 yılı ilk çeyreğinde reel olarak yüzde 3,2 seviyesinde güçlü artış gösteren toplam nihai yurtiçi talebe karşılık, dış talebin zayıf seyri büyümeyi sınırlandırmıştır. Yılın ilk çeyreğinde toplam nihai yurtiçi talep büyümeye 3,3 yüzde puan katkı yaparken net dış talep negatif 1,2 yüzde puan katkı yapmıştır. Avrupa Birliği ülkelerinin görece toparlanmasına rağmen uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüş kaynaklı özellikle petrol ihracatçısı ticaret ortaklarımızın büyümelerindeki zayıflama ve çevre ülkelerimizde yaşanan jeopolitik gelişmeler sonucunda ilk çeyrekte dış talebin büyümeye verdiği katkı azalmıştır. 2014 yıl genelinde negatif seyir izleyen özel sektör makine ve teçhizat yatırımları, 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 oranında artış göstermiştir. Özel kesim inşaat sektörü yatırımlarının olumsuz seyrine rağmen, toplam özel sektör yatırımları yılın ilk çeyreğinde yüzde 1,9 oranında artmıştır.
Türkiye ekonomisi kesintisiz olarak 22 çeyrektir büyümeye devam ederken aynı zamanda istihdam artışı da sürmüştür. 2015 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 577 bin kişiye istihdam sağlanmıştır. Böylece 2009 yılından itibaren yaratılan ilave istihdam 6 milyon 366 bin kişiye ulaşmıştır. 2015 yılı ilk çeyreğinde mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 0,4 yüzde puan gerileyerek yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleşmiştir.
Türkiye ekonomisi sağlam makroekonomik temelleri, güçlü kamu maliyesi ve sağlıklı bankacılık sistemi ile dışsal şoklara karşı dayanıklılığını sürdürmüştür. Önümüzdeki dönemde dış talebin büyümeye katkı sağlaması beklenmektedir."