Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, enflasyonun yıl sonunda TCMB'nin yüzde 7.6 olan tahmininden daha yukarı gidebileceğini ancak enflasyonun yüksek çıkmasının para politikaları ile alakalı olmadığını, gıda fiyatları kaynaklı olduğunu söyledi.
Babacan NTV'de katıldığı canlı yayında, "Son 14 yıldır böyle bir kuraklık görülmemişti. Bir yandan kuraklık bir yandan da don problemi pek çok üründe Türkiye'de üretimi ciddi ölçüde düşürdü. Üretim düştüğünde arz azalınca fiyat artıyor. Yani enflasyonun beklenenden yüksek çıkması Merkez Bankası'nın para politikaları ile alakalı bir konu değil" dedi ve ekledi:
"Para politikaları daha çok talep tarafından konuyu etkiliyor. Yani faizler yükseldiği zaman insanlar harcamayı değil tasarrufu tercih ediyor dolayısıyla harcama azaldığı, talep azaldığı zaman fiyatlar artmıyor. Yani Merkez Bankası'nın para politikası ağırlıklı olarak bu kanaldan çalışıyor. Kuraklığın olması ürünün az olması ile TCMB'nin para politikası arasında bir bağlantı yok."
TCMB son enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon tahmininin orta noktasını yüzde 7.6 olarak belirlemişti. Son dönemde gıda fiyatlarındaki yüksek seyrin enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskılar oluşturduğunu belirten TCMB, "Belirli tarım ürünlerinde uygulanacak aktif bir dış ticaret politikası gıda fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri sınırlamada etkili olabilecek" diyerek, hükümeti gıda fiyatlarının ayarlanması için göreve çağırıyor.
Tüketici Fiyatları Endeksi Temmuz ayında gıdada ramazan ve kuraklığın etkisiyle beklenen düşüşün olmaması ve başta eğlence-kültür, ulaştırma ve alkollü içecekler-tütün olmak üzere birçok alt grupta yaşanan yükseliş nedeniyle yüzde 0.15'lik artış beklentisinin üzerinde yüzde 0.45 yükseldi. TÜİK verilerine göre TÜFE'de yıllık artış yüzde 9.32 oldu.
İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) İstanbul için hazırladığı 1995 bazlı ücretliler geçinme endeksine göre Ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 1.04, toptan fiyatlar yüzde 0.99 arttı.
Çift haneli enflasyona ihtimal vermediğini belirten Babacan, "Enflasyon ilk başta öngördüğümüz rakamın bir miktar üzerinde olacak. Ama yılı yüzde kaç ile kapatacağımıza ilişkin tahmini TCMB yayınlıyor... En son TCMB yüzde 7 küsur bir tahmin açıkladı ama onu açıkladığında gıdada beklenti yüzde 9 idi. Şimdi gıda enflasyonu yüzde 9'un üzerinde seyrediyor. Yıl sonu enflasyonu TCMB'nin en son açıkladığı yüzde 7 değil de daha yukarı gidecek gibi...OVP'yi yayınlarken o günlerde TCMB de üç ayda bir yayınladığı enflasyon raporunu yayınlıyor. Yeni raporunda muhtemelen yüzde 7 küsur değil de bir miktar daha üzerinde bir tahmin görürsünüz diye düşünüyorum" dedi.
Konuşmasında ekonomi açısından hukuki güvenliğin son derece önemli olduğunu, yasalarda ikincil düzenlemelerde gri alanlar olmaması gerektiğini de belirten Babacan, "Yargının bağımsız ve tarafsız çalışması gerekiyor" dedi.
Yıl sonunda cari açığın GSYH'ya oranının yüzde 6'nın altına da düşebileceğini söyleyen Babacan, bireylerin döviz cinsi borçlanma yasağı ile kredilerdeki ve kredi kartlarındaki sınırlamaların devam edeceğini belirtti.
Babacan şirketlerin sermaye yapılarını güçlendirmeyi teşvik eden bir çalışma başlattıklarına da değinirken, yürüttükleri başka bir çalışmanın ise borçlanmanın kontrollü ve ölçülü olması için, gelirle aylık taksit arasında bir bağ kurmak olduğunu söyledi. Babacan bu çalışmanın henüz veri toplama aşamasında olduğunu belirtti.