Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya'nın başını çektiği müttefiklerini bir araya getiren OPEC+, dünya ham petrolünün yaklaşık %40'ını pompalıyor. Grup, piyasayı desteklemek için 2022 sonlarından bu yana arzı sınırlıyor.
BAE'li bakan, G20 enerji bakanları toplantılarına katılmak üzere bulunduğu Hindistan'ın Goa kentinde Reuters'a verdiği demeçte, "Bugün söylediğimiz gibi yaptıklarımız yeterli" dedi ve ekledi:
"Ancak sürekli toplantı halindeyiz ve bu toplantılar sırasında başka bir şey yapmamız gerekirse, bunu ele alacağız. Birbirimize her zaman bir telefon kadar yakınız."
Haziran ayındaki son politika toplantısında OPEC+, arzı 2024 yılına kadar sınırlandırmak için geniş bir anlaşma üzerinde anlaştı ve Suudi Arabistan Temmuz ayı için gönüllü bir üretim kesintisi sözü verdi ve bunu Ağustos ayını da kapsayacak şekilde genişletti.
Petrol fiyatları, arzın daraldığına dair kanıtlar ve yavaş toparlanan Çin'deki ekonomik teşviklerden bir miktar destek buldu ve Brent ham petrolü Cuma günü, Haziran sonundaki 71 dolar civarından 80 doların üzerinde işlem gördü.
Bir sonraki OPEC+ politika toplantısı Kasım ayına kadar yapılmayacak, ancak kilit bakanlardan oluşan Ortak Bakanlar İzleme Komitesi 4 Ağustos'ta piyasayı gözden geçirmek üzere çevrimiçi bir toplantı düzenleyecek.
BAE'li bakan petrol talebi konusunda endişeli olmadığını söyledi ve sınırlı yatırımı "en büyük zorluk" olarak tanımladı.
al-Mazrouei, "Yatırım yapmanın ne kadar pahalı olduğunu biliyoruz ve (a) birkaç ülke dışında kimse yatırım yapmıyor ve kapasitesini artırmıyor" dedi.
BAE, büyük ölçüde kullanılmayan petrol üretim kapasitesine sahip birkaç OPEC üyesi arasında yer alıyor. Haziran ayındaki OPEC+ toplantısında 2024 yılı için daha yüksek bir üretim hedefi alırken, diğer bazılarının üretim hedefleri düşürüldü.
Bakan, OPEC merkeziyle birlikte Rusya'nın üretimini izlemeye yönelik bir mekanizmanın daha da geliştirileceğini sözlerine ekledi.